Ρευστότητα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν μέσα σε μια ημέρα οι ελληνικές τράπεζες, μετά την τελευταία «μαχαιριά» του οίκου Moody’s στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αυτή τη φορά με την απειλή υποβάθμισης της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεών τους.
Την ώρα που κάποιοι στρέφουν κακώς τη δημόσια συζήτηση στους υποτιθέμενους κινδύνους για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών από το νόμο της κ. Λούκας Κατσέλη για τη ρύθμιση ενήμερων οφειλών επιχειρήσεων, αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τις τράπεζες προέρχεται από την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, η οποία απειλεί να συμπαρασύρει και τις τραπεζικές τιτλοποιήσεις ένα ή και περισσότερα σκαλιά χαμηλότερα στην κλίμακα της αξιολόγησης:
n Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει, ως γνωστόν, τίτλους μεγάλης αξίας, με βάση στοιχεία του ενεργητικού τους (από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, μέχρι επιχειρηματικά δάνεια και συμβάσεις leasing). Εκτιμάται ότι η αξία αυτών των τίτλων υπερβαίνει τα 30 δις. ευρώ.
n Αρκετοί από αυτούς τους τίτλους έχουν αξιολογηθεί από την Moody’s και άλλους οίκους με κορυφαία βαθμολογία τριπλού «Α» και αυτό σημαίνει ότι γίνονται δεκτή από την Τράπεζα της Ελλάδος για αναχρηματοδότηση με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (σήμερα 1%). Έτσι, οι τράπεζες έχουν αντλήσει πολύτιμη ρευστότητα πολλών δις. ευρώ (μία μόνο μεγάλη τράπεζα άντλησε περισσότερα από 3 δις. ευρώ πέρυσι με αυτή τη μέθοδο).
n Μετά τις εκδόσεις αυτές, όμως, η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων υποβαθμίσθηκε από την Moody’s στο Α2, δηλαδή στη χαμηλότερη από τις κορυφαίες βαθμολογίες του οίκου. Αυτό σημαίνει, με δεδομένο ότι η Moody’s είναι ο τελευταίος οίκος που κρατάει το «Α» για τα ελληνικά ομόλογα, ότι αν προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά ένα σκαλί ακόμη, τα ελληνικά «χαρτιά» θα πάψουν από την 1η Ιανουαρίου να γίνονται δεκτά για αναχρηματοδότηση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: μπορούν, άραγε, να υπάρχουν τίτλοι τραπεζών της Ελλάδας με βαθμολογία τριπλού «Α», που θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτοί για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, παρότι τα ίδια τα κρατικά ομόλογα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός διαδικασίας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου