Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τη διεξαγωγή ερευνών για κερδοσκοπικές επιθέσεις ...

Τη διεξαγωγή ερευνών για κερδοσκοπικές επιθέσεις ...: "

Μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κρ.Λαγκάρντ ότι έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας, ήρθε στο φως η εντολή του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο στις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν ανάλογες «επιθέσεις» εις βάρος της χώρας του. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε πυρά κατά τραπεζών που κάλυψαν το χρέος της.


Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται δημοσίευμα της El Pais, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανέθεσε έγραψε στο Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) να ερευνήσει κατά πόσον «πίσω από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς και τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας ή κάτι παραπάνω».


Ο Ισπανός πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει υπαινιχθεί επανειλημμένα ότι οι επιθέσεις του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου έχουν στην πραγματικότητα στόχο το ευρώ. Σε ιδιωτικές του συζητήσεις, μάλιστα, έχει εκφράσει την έκπληξή του για τη βιαιότητα ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις.


Πάντως, πηγές του CNI αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.


Αίσθηση προκάλεσε χθες και η είδηση ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κατήγγειλε πως έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «αγγλοσαξωνικής προέλευσης» κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας.


Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Βήμα, μεγάλα παιχνίδια εξακολουθούν, όπως φαίνεται, να παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας με αφορμή τη συμφωνία ανταλλαγής (swap) με την Goldman Sachs, το 2001 και με φόντο τη διεκδίκηση της προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2011, από τη Γερμανία και την Ιταλία.


Οι «Νew Υork Τimes» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφεραν ότι ιδιαίτερο ρόλο στις διευκολύνσεις της Goldman Sachs προς την Ελλάδα έπαιξε ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sach και που φέρεται να είναι ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας της ΕΚΤ.


Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είχε καμία σχέση με τις συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα και ότι οι συμφωνίες αυτές συνέβησαν πριν από την άφιξη του Μάριο Ντράγκι στην Goldman Sachs.


Ωστόσο, στο θέμα αναφέρθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία την Τετάρτη δήλωσε ότι ο ρόλος που έπαιξαν μερικές τράπεζες αναφορικά με την κάλυψη των χρεών και των ελλειμμάτων της Ελλάδας ήταν σκανδαλώδης. Η αναφορά αυτή θεωρείται έμμεση επίθεση κατά της υποψηφιότητας Ντράγκι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι και ο νυν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ.

"



(Via Πολιτική.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου