Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί η Ευρώπη δεν αντέχει τη διάσωση της Ελλάδας


Να σωθεί η Ελλάδα ή να μη σωθεί; Το ερώτημα βρίσκεται καθημερινά στις πρώτες σελίδες. Οι υποστηρικτές της ‘διάσωσης’ υποστηρίζουν ότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει, θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Οι αγορές έχουν ήδη υποδείξει τους επόμενους υποψηφίους. Συνεπώς η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης κινδυνεύει.
Μόνον η παροχή οικονομικής βοήθειας και η ‘αλληλεγγύη’ προς τα κράτη μέλη που επιβαρύνονται με υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να σώσει το ευρώ. Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποφασιστική συγκυρία για το ευρώ – αλλά για τον αντίθετο λόγο. Η υποστήριξη προς την Ελλάδα από τα διάφορα ευρωπαϊκά κοινοτικά Ταμεία ασφαλώς και θα συνεχιστεί.
Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η παροχή οικονομικής βοήθειας από ευρωπαϊκές χώρες ή θεσμούς που θα ισοδυναμούσε, ευθέως ή εμμέσως, με ένα εγχείρημα διάσωσης. Ένα εγχείρημα διάσωσης παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και υπονομεύει τα θεμέλια της ΟΝΕ. Κι αυτές οι αρχές δεν προσφέρονται για συμβιβασμούς. Μια κίνηση διάσωσης της Ελλάδας θα έσπαζε το φράγμα. Αν η Ευρώπη παράσχει οικονομική βοήθεια σε μια χώρα που παραβίασε τους κανόνες δεν θα μπορεί μετά να αρνηθεί αυτή τη βοήθεια σε άλλους.
Αλλά πολλοί παρατηρητές δείχνουν να ξεχνούν τι είναι η ΟΝΕ – και τι δεν είναι. Η ΟΝΕ εδράζεται σε δύο στυλοβάτες. Ο πρώτος είναι η σταθερότητα του ευρώ, την οποία εγγυάται μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που διαθέτει ξεκάθαρη εντολή να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών. Ο άλλος είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, που πρέπει να διασφαλίζεται από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία. Η ΟΝΕ δεν αποτελεί κράτος. Είναι ένας θεσμικός διακανονισμός μοναδικός στην ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου