Σελίδες

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Δύσκολο τεστ για τα ομόλογα, νέα «χαστούκια» στις ...

Δύσκολο τεστ για τα ομόλογα, νέα «χαστούκια» στις ...: "

Κοινοπραξία τραπεζών συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει άμεσα σε ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο 10ετούς διάρκειας, ζητώντας από την αγορά 3-5 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ο».

Η έκδοση αυτή θα έχει καθοριστική σημασία, για να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί την πρόσβασή της στη διεθνή αγορά ομολόγων, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας όμως ότι θα ήταν σοβαρό σφάλμα αν επαναλαμβανόταν το φιάσκο της προηγούμενης έκδοσης 5ετών ομολόγων, όπου οι ανάδοχοι έδιναν «σήματα» στην αγορά περί υπερβολικής ζήτησης, τα οποία αποδείχθηκαν εσφαλμένα, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να καταρρεύσουν στη δευτερογενή αγορά οι τιμές των τίτλων και να υποστούν σοβαρή λογιστική ζημιά όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα.

Κορυφαίο στέλεχος της Unicredito προέβλεψε, μιλώντας στο ‘Bloomberg’, ότι για να επιτύχει η έκδοση η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει «καπέλο» 30 μονάδων βάσης, σε σχέση με τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και ένα επιπλέον «καπέλο» 50 μονάδων βάσης για να καλυφθούν οι επενδυτές από τον κίνδυνο πτώσης των τιμών των ομολόγων μετά τη διάθεση. Αυτό σημαίνει, ότι οι τίτλοι θα πρέπει να διατεθούν με τριτοκοσμική απόδοση της τάξεως του 7,3%, παρότι η Ελλάδα αξιοποιεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η επιτυχία πρόσφατης ισπανικής έκδοσης 15ετών ομολόγων.
Πάντως, άλλος αναλυτές που μίλησε στο ‘Bloomberg’ δεν συμμερίσθηκε αυτή την εκτίμηση. Ο αναλυτής της Commerzbank προέβλεψε ότι το spread της ελληνικής έκδοσης δεν ξεπεράσει τις 360 μονάδες βάσης, δηλαδή το «καπέλο» που θα απαιτηθεί δεν θα είναι μεγαλύτερο των 30 μονάδων βάσης, σε σχέση με τις σημερινές αποδόσεις.

Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο «χαστούκι» στις ελληνικές τράπεζες από τους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολογήσεων, Standard & Poor και Moody, καθώς οι υποβαθμίσεις τίτλων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και αξιοποιούν για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για το τραπεζικό σύστημα και επιβαρύνουν έμμεσα την αγορά των κρατικών ομολόγων.

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων όλων των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων με βάση τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού, σε 'ΑΑ' από 'ΑΑΑ' προχωρά η Standard and Poor's λόγω επανεκτίμησης του ρίσκου της Ελλάδας. Ο οίκος προχωρά σε υποβάθμιση όλων των αξιολογήσεων 'ΑΑΑ', ενώ διατηρεί τις αξιολογήσεις τίτλων με χαμηλότερη διαβάθμιση.

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία αναμένεται πλέον να εμφανίσει πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Επιπλέον, θεωρεί ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διατηρηθεί και το 2011.

Ως εκ τούτου, εκτιμά πλέον ότι οι αξιολογήσεις των τίτλων δεν είναι συμβατές με τα επίπεδα 'ΑΑΑ', επισημαίνοντας όμως ότι δεν αποκλείεται και νέα κίνηση της S&P σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας.

H Μοοdy's θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις σχεδόν όλων των δομημένων αξιογράφων και καλυμμένων ομολογιών των ελληνικών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος διατηρεί αξιολόγηση 'Αaa' για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το μόνο αξιόγραφο που δεν επηρεάζεται είναι το 'Κarta 2005 plc.'. Η Moody's εξετάζει την επίδραση των μακροοικονομικών δεδομένων της Ελλάδας στα προϊόντα τονίζοντας ότι ήδη έχει υποβαθμίσει, τον Δεκέμβριο του 2009, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου