Σελίδες

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις επέβαλαν τα σκληρότερα ...

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις επέβαλαν τα σκληρότερα ...: "

Στην σφοδρότητα των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχθηκε η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες απέδωσε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση νέας δέσμης σκληρών μέτρων από τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Mega. Όταν πρέπει να δανειστείς περίπου 40 δισ. ευρώ από τις αγορές τους επόμενους μήνες οφείλεις να κάνεις προσαρμογές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου να εφαρμοστούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας χωρίς πίεση από τις αγορές τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.


«Οι διεθνείς αγορές έχουν τους κανόνες τους. Οι κανόνες αυτοί πολλές φορές είναι κανόνες άγριοι, είναι κανόνες που προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πιο ευάλωτος. Και εκεί επιτίθενται. Και αυτό το έχουμε δει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες στον Ευρωπαϊκό Νότο» είπε ο υπουργός. «Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τα όρια ηλικίας, όλα αυτά θα αποφασιστούν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας οτι ο πρωθυπουργός απλώς έθεσε το σημαντικό ζήτημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των σχετικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, αλλά και των αδικιών και ανισοτήτων που υπάρχουν στο ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, ως κεντρικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το διάλογο.
Πάντως ο υπουργός σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις, πάρα πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπερβολικά κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το προσδόκιμο ηλικίας έχει ανέβει, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται πολύ του ορίου που είναι στο νόμο. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα και αυτά θα δούμε».
Σε επίμονες ερωτήσεις αν η δήλωση του πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων αφορούσε τα γενικά όρια, δηλαδή εάν από τα 65 πάμε στα 67 ο υπουργός είπε ότι «δεν εννοούμε απαραίτητα τα γενικά όρια», για να προσθέσει ωστόσο «δεν θέλω να προδικάσω το πού θα πάει ακριβώς ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Αλλά βλέπουμε και γύρω μας, τι γίνεται και σε άλλες χώρες. Πριν από λίγες ημέρες, άλλες χώρες αύξησαν αυτά τα γενικά όρια. Εμείς δεν έχουμε πάει σ' αυτή την κατεύθυνση. Λέμε, όμως, ότι το ζήτημα των ορίων ηλικίας, της μέσης, αν θέλετε, ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».

Οι συντάξεις δεν «παγώνουν»


Ο Γ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι οι συντάξεις εξαιρούνται από το «πάγωμα» με την αύξηση να κυμαίνεται στα όρια του πληθωρισμού, αλλά και ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν εξετάζεται ως λύση εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και η Κομισιόν, στην οποία το οικονομικό επιτελείο θα δίνει «ραπόρτο» κάθε μήνα, αυξήσει την πίεση για επιπλέον δράσεις.
Ωστόσο σε επίμονες ερωτήσεις αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση και των χαμηλόμισθων δημοσίων υπάλληλων ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι μιλάμε «για μη αύξηση φέτος πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης, περίπου 2%, που παίρνουν έτσι κι αλλιώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, και για περικοπή του κονδυλίου για τα επιδόματα κατά 10%. Αυτή η περικοπή είναι συνολική, αλλά δεν θα γίνει με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο υψηλόμισθοι θα είναι μεγαλύτερη η περικοπή και στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο χαμηλόμισθοι θα είναι μικρότερη».


Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Δεν πρέπει να ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Αν αυτό συμβεί θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να τον επαναφέρουμε στο σωστό δρόμο» είπε ο υπουργός αποφεύγοντας, ωστόσο, να συγκεκριμενοποιήσει ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Το μόνο που μάλλον απέκλεισε είναι μια αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι όταν η ΝΔ προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, δεν υπήρξε η αναμενόμενη αύξηση εσόδων και προσθέτοντας ότι η σημερινή ηγεσία του οικονομικού επιτελείου δίνει έμφαση στην ανάταξη των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πολλές φορές κατα τη διάρκεια της συνέντευξης του, ότι δεν υπήρξε «αλλαγή πλεύσης» της κυβέρνησης και ότι οι βασικές αρχές που το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε και προεκλογικά για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάμων και στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων ισχύουν στο ακέραιο.
Οι γενικές αρχές ισχύουν στο ακέραιο, αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με «μια οικονομία πάει στα βράχια», σημείωσε ο υπουργός.
Άλλωστε, έσπευσε να υπενθυμίσει, ακόμη και σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αρκετά από όσα είχε εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ όπως η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ενίσχυση των κονδυλίων για την παιδεία, η επιστροφή μεγαλύτερου ποσοστού ΦΠΑ στους αγρότες, η παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ασθενέστερους, υλοποιήθηκαν και περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό.
Επίσης ο υπουργός επισήμανε ότι εκτός από το πάγωμα των μισθών, που εντάσσεται στις απαραίτητες «προσαρμογές» για τον κατευνασμό των αγορών, τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

"



(Via Οικονομία.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου