Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Α. Σαμαράς: Ζητά τη στήριξη της χώρας από την Ε.Ε.

Α. Σαμαράς: Ζητά τη στήριξη της χώρας από την Ε.Ε.:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

>Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωριτικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλες, χθες συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.κ. Wilfried Martens και Antonio Lopez - Isturiz

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:«Επειδή σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα. Κάθε Έλληνας, ο οποίος πιστεύει στο μέλλον της πατρίδας του, οφείλει να δίνει τη διάσταση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της στο εξωτερικό».

Ο κ. Σαμαράς αφού σημείωσε ότι τα ίδια ζητήματα θέσει και στον κ. Μπαρόζο κατέληξε: «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά και ότι κάθε ένας, όταν πρέπει πέρα και πάνω από κόμματα, είναι υποχρεωμένος να βάζει πλάτες αν αυτό θα κάνει καλό στη χώρα του, στον τόπο του. Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ και αυτές τις επαφές καλύψαμε σήμερα ιδιαίτερα με τον κ. Μαρτένς, έναν άνθρωπο, ο οποίος για πολλές δεκαετίες είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου