Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Roubini: Καλύτερο το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Roubini: Καλύτερο το ΔΝΤ για την Ελλάδα: "


rubiniΟ Αμερικανός καθηγητής θεωρεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής δημοσιονομικής σύγκλισης και των μεταρρυθμίσεων.


Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η κορυφή του παγκόσμιου παγόβουνου, ενώ η Ελλάδα είναι για την Ευρωζώνη, ότι τα καναρίνια για τους ανθρακωρύχους, αναφέρει σε άρθρο του στο Globe and Mail ο Nouriel Roubini.


Η Κομισιόν θα πρέπει, συνεχίζει ο Roubini, να θέσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προϋποθέσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαθέσουν χρηματοδότηση, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς η ανακοίνωση ακόμη και του πιο τέλειου σχεδίου μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν αρκετό για να αποκατασταθεί η χαμένη πολιτική αξιοπιστία.


 


Από τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν έχει ιστορικό επιβολής προϋποθέσεων και η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα μπορει να θεωρηθεί διάσωση, η λύση του ΔΝΤ είναι η καλύτερη, προσθέτει. 'Οι δανειακές εγγυήσεις της Γερμανίας ή της Ε.Ε. είναι λιγότερο επιθυμητές από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί αξιόπιστα η επιβολή προϋποθέσεων σε τέτοιες εγγυήσεις.


 


Οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές, ιδιαίτερα αν η εφαρμογή των μέτρων οδηγήσει σε διαδηλώσεις, κοινωνικές αναταραχές, απεργίες και κοινοβουλευτικές απώλειες. Μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία, το ρίσκο κερδοσκοπικών επιθέσεων στο κρατικό χρέος – το οποίο αντανακλάται στα spreads των CDS – θα μπορούσαν να συνεχιστούν, δεδομένου του ελλείμματος και της ανάγκης ανακύκλωσης του χρέους που ωριμάζει.


 


Υποστηρίζει εξάλλου, ότι η πολύ κακή οικονομική κατάσταση χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση του ευρώ καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων τους πλησίασαν αυτές των γερμανικών ενώ η πιστωτική άνθηση ενίσχυσε την ανάπτυξη της κατανάλωσης.


 


Οι περισσότερες από αυτές τις οικονομίες, σύμφωνα με τον Roubini, δέχτηκαν πλήγμα από τη στιγμή που οι εξαγωγές του περιορίστηκαν λόγω των χαμηλών μισθών στην Ασία, συμπληρώνει.

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου