Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στροφή στα CDS

Στροφή στα CDS: "

Σε κάθε κρίση υπάρχει πάντοτε ένα «ζοφερό» σενάριο. Στην περίπτωση της κρίσης χρέους που έχει ξεσπάσει στους «κόλπους» της Ευρωζώνης, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default swaps).


Ορισμένοι στις αγορές φοβούνται ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπουν στον πειρασμό να απαγορεύσουν το συγκεκριμένο είδος παραγώγων -όπως ακριβώς επέβαλαν περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις (short-selling) μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν πράγματι εξετάζεται η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, το σίγουρο όμως είναι ότι θα υπάρξουν έντονες αντιρρήσεις σε περίπτωση που απαγορευθεί η διαπραγμάτευση των CDS.


Ένα CDS που αφορά κρατικό χρέος αποτελεί, στην ουσία, ένα διαπραγματεύσιμο ασφαλιστικό συμβόλαιο απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών στο χρέος μιας χώρας.


Η εκτίναξη των τιμών των CDS στα ύψη -η οποία οφείλεται στην ανωριμότητα των επενδυτών- ενδεχομένως να τρομοκρατήσει τους επενδυτές σε άλλες αγορές, ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες. Και ο φόβος που ελλοχεύει είναι μήπως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη χρήση των CDS οξύνουν τις προκλήσεις μιας χώρας ως προς τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Και αληθεύει ότι τα CDS αποτελούν πιο ελκυστικό «εργαλείο» για τους κερδοσκόπους από ό,τι -φερ' ειπείν- οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών, καθώς είναι περιορισμένες οι πιθανότητες απωλειών.


Όμως η επιβολή άμεσων περιορισμών στη διαπραγμάτευση των CDS συμβολαίων που καλύπτουν κρατικό χρέος είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί, όπως και τυχόν περιορισμοί σε οποιοδήποτε άλλο «εργαλείο» παραγώγων. Τα κρατικά CDS έχουν και νόμιμες χρήσεις, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα στις τράπεζες και άλλους οργανισμούς να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους απέναντι στο χρέος μιας χώρας. Δεν υπάρχει κάποια αδιάσειστη απόδειξη ότι τα CDS πυροδοτούν τις ανησυχίες για το αξιόχρεο ορισμένων χωρών.


Ακόμη και στην περίπτωση που οι αρχές επιθυμούσαν την επιβολή περιορισμών στα CDS, οι έμμεσες συνέπειες θα ήταν τραγικές: Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να αντισταθμίσουν το ρίσκο από την έκθεσή τους σε συγκεκριμένες χώρες, όπως τη δημιουργία μιας θέσης αγοράς στο χρέος αυτής της χώρας.


Εξάλλου, οι περιορισμοί ενδεχομένως να άρουν την πιθανή ζήτηση για κρατικό χρέος από εκείνη τη μερίδα επενδυτών που αγοράζουν ομόλογα και «σορτάρουν» τα αντίστοιχα CDS, επωφελούμενοι της διαφοράς.

"



(Via Διεθνή.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου