Ήπια τα μέτρα της Ισπανίας για μείωση του ελλείμματος: "
Η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί «σκληρή» γλώσσα, αφού εμφανίζεται ανήσυχη μήπως και έχει την τύχη της Ελλάδας, ενώ και η Γαλλία θα πρέπει να πείσει τις Βρυξέλλες για την αξιοπιστία του προγράμματός της για μείωση του χρέους.Η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές προκειμένου να αποτρέψει μία καταστροφική εξέλιξη στην αγορά χρέους της. Τα μέτρα της δείχνουν σοβαρότητα και ενδεχομένως να βοηθήσουν για λίγο. Είναι όμως απίθανο να μειώσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το έλλειμμα.
Το χρέος της Ισπανίας αντιστοιχεί στο ήμισυ του ΑΕΠ της, πολύ χαμηλότερα όμως από το 120% της Ελλάδας, ενώ και τα spreads των ομολόγων της είναι κατά πολύ πιο χαμηλά. Ομως, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση και το θέμα είναι ότι η Ισπανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία ανάλογη εκτίναξη στα ύψη του έντοκου κόστους της.
Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες της περίπου κατά 50 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 11,4% του ΑΕΠ το 2009 στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.
Τα μέτρα όμως δεν δείχνουν πειστικά και οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο, εκτιμά αναλυτής του Reuters, ενώ ευσεβής πόθος φαίνεται να είναι και η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% την περίοδο 2012-13.
Η Ισπανία θέλει να μειώσει το έλλειμμά της όμως δεν είναι σίγουρη εάν μπορεί να το κάνει ή με ποιον τρόπο να το κάνει, αναφέρεται σε άρθρο των FT. Και εάν η Ευρωζώνη είναι να παραμείνει ανέπαφη, είναι σημαντικό για την Ισπανία να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Από την άλλη, η Γαλλία υπέβαλε αυτή την εβδομάδα στην Κομισιόν το πρόγραμμά της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το σημερινό 8,5% του ΑΕΠ στο 3% έως το 2013. Οι προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης φαίνονται αρκετά γενναίες, όμως θα ήταν πιο αξιόπιστες εάν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν είχε επιδοθεί σε ένα μπαράζ δανεισμού και δαπανών πριν από μερικές εβδομάδες.
Αναλυτές του Reuters πιστεύουν ότι οι προτάσεις για μείωση του ελλείμματος οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην ανάδειξη του χρέους σε υπ΄αριθμόν ένα λαϊκή ανησυχία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
"(Via Διεθνή.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου