Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘S10’, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ευρισκόμενος προφανώς υπό ακραία γερμανική πίεση σε όλα τα οικονομικά μέτωπα, εισηγείται στο Μέγαρο Μαξίμου να ανοίξει «παράθυρο» για την απόκτηση του 80% των μετοχών του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom
Η εισήγηση αυτή δεν έχει γίνει δεκτή ως τώρα από το Μαξίμου, αλλά δεν αποκλείεται να εγκριθεί, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας με την Γερμανία για τη στήριξη το ελληνικού δανεισμού, κατ’ επιβεβαίωση της γνωστής ρήσης του Γ. Παπανδρέου, περί επιβολής περιορισμών στην εθνική κυριαρχία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Η κα Παπαρήγα είπε ότι πίσω από αυτές τις λεγόμενες πιέσεις και πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης αν θα στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς της ΗΠΑ ή την «Ευρωένωση» «υπάρχει το πρόβλημα της συμφωνίας για το Αιγαίο, για το Κυπριακό, τις συμφωνίες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναφέρομαι στην ίδια την Κύπρο, και τις συμφωνίες για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια».
Στις μυστικές διαπραγματεύσεις που είχαν πριν από περίπου δέκα ημέρες ο επικεφαλής Ν.Α. Ευρώπης της Deutsche Telekom, Γκίντερ Κέρκοφ, και ο υπουργός Οικονομικών, η γερμανική πλευρά πρότεινε μια καλομελετημένη λύση νομικής ακροβασίας, που αν εφαρμοσθεί θα επιτρέψει μεν στο ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τη σημερινή του συμμετοχή στον ΟΤΕ (20% του μετοχικού κεφαλαίου), αλλά ταυτόχρονα ο πλήρης έλεγχος θα περάσει στους Γερμανούς, οι οποίοι θα αποκτήσουν μέχρι και το 80% των μετοχών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά, που σήμερα κατέχει κάτι παραπάνω από 30% των μετοχών του ΟΤΕ, έχει προτείνει τα εξής:
Να δοθεί άδεια από το Ελληνικό Δημόσιο για να προχωρήσει η Telekom σε αγορές μετοχών από το Χρηματιστήριο (ο σχετικός νόμος, με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία μετόχων προέβλεπε, ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές από το ΧΑ χωρίς την έγκριση από το άλλο μέρος).
Αμέσως μόλις λάβουν την έγκριση οι Γερμανοί, θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ που ήδη ελέγχουν άτυπα, μέσω «φιλικών» χαρτοφυλακίων. Έτσι, το ποσοστό συμμετοχής τους θα εμφανισθεί αυξημένο πάνω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας (1/3 των μετοχών συν μία μετοχή) και θα υποχρεωθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως προβλέπει ο νόμος 3461/2006, να υποβάλουν δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού.
Το Δημόσιο, τηρώντας κατ’ επίφαση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών στο στάδιο της δημόσιας προσφοράς, όπως άλλωστε δεν θα προχωρήσει και νωρίτερα σε υψηλότερη τιμή, όπως είχε δικαίωμα με βάση τη συμφωνία μετόχων. Έτσι, η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα «φύλλο συκής» έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό, ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τη συμμετοχή του και τα ελάχιστα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.
Το μυστικό της συμφωνίας αυτής είναι, ότι οι Γερμανοί θα προσφέρουν αστείο τίμημα στους μετόχους της μειοψηφίας για να αυξήσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και το 80%, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ είχε παραμείνει για μεγάλη χρονική περίοδο καθηλωμένη στα επίπεδα των
10 ευρώ και στη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς το ελάχιστο επιτρεπόμενο τίμημα υπολογίζεται με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή του προηγούμενου εξαμήνου. Χονδρικά, λοιπόν, η Telekom θα αποκτήσει από τους… καμένους μετόχους της μειοψηφίας τις μετοχές του ΟΤΕ περίπου στο ένα τρίτο της τιμής που είχε πληρώσει στο Δημόσιο! Ακόμη και αν οι περισσότεροι μέτοχοι αρνηθούν τέτοια εξευτελιστική προσφορά, οι Γερμανοί υπολογίζουν ότι θα συγκεντρώσουν με ευκολία (και σε καλή τιμή…) αρκετές μετοχές για ελέγξουν τουλάχιστον την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ.
Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε οι Γερμανοί, θα λυθεί και ο γόρδιος δεσμός της παρέμβασης της Κομισιόν, η οποία προσανατολίζεται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προηγηθείσα διαδικασία απόκτησης του ελέγχου του ΟΤΕ από την Telekom, χωρίς να υποβληθεί δημόσια προσφορά στην ίδια τιμή και για τους μετόχους της μειοψηφίας.
Στη κατάληξη του ‘deal’ που προτείνουν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση, ο ΟΤΕ θα έχει βαφτεί με γερμανικά χρώματα, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία (αν όχι και το 80% των μετοχών) θα έχει περάσει στην Telekom, ενώ και η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι με το 20% των μετοχών θα έχει ένα στοιχειώδη έλεγχο, τουλάχιστον για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Βέβαια, το μεγάλο ζήτημα, που ελάχιστα έχει συζητηθεί ως τώρα, είναι ότι η συμφωνία Αλογοσκούφη-Γερμανών, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν κάλυπτε ούτε κατ’ ελάχιστον τις απαιτήσεις της αναγκαίας εποπτείας του δικτύου του ΟΤΕ στη «γερμανική περίοδο», σε θέματα ασφάλειας των επικοινωνιών και του απορρήτου των συνδιαλέξεων.
Μάλιστα, μία από τις πρώτες κινήσεις των Γερμανών, αμέσως μόλις «έβαλαν πόδι» στον ΟΤΕ, ήταν η πλήρης διασύνδεση του δικτύου του με το δίκτυο της Telekom στην Γερμανία, όπου είναι εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το υπερσύγχρονο σύστημα νόμιμης παρακολούθησης συνδιαλέξεων της Siemens, χωρίς να έχει η ελληνική πλευρά στην πραγματικότητα ουσιαστική δυνατότητα εποπτείας της ασφάλειας των επικοινωνιών...
Source: Sofokleous10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου