Σε νέα ύψη ανεβαίνει η ρητορική αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου, αλλά ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατές οι βασικές γραμμές του ‘deal’ των δύο κυβερνήσεων, που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της «ελληνικής κρίσης».
Τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με χθεσινές τους δηλώσεις, έστειλαν ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στο Βερολίνο, ότι αν συνεχίσει να ασκεί ακραίες πιέσεις για μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, όπως η περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η Αθήνα θα αρχίσει να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική υποστήριξη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με μια ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε μεν ως απίθανο το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αλλά έσπευσε να προσθέσει, ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η ιδέα». Πιο ελεύθερα μίλησε για το ίδιο θέμα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον RealFM. Η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε ότι στην πραγματικότητα για την ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πρακτική σημασία αν «επιτηρείται» η οικονομική πολιτική από την Ε.Ε. ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«Έτσι ή αλλιώς, η επιτήρηση είναι πάντοτε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας και οι πολίτες υφίστανται το κόστος. Οι όροι δεν είναι διαφορετικοί, είναι ίδιοι και για μας αυτό σημαίνει πολύ γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε η κ. Κατσέλη και έσπευσε αμέσως να εξηγήσει, ότι «η Ευρωζώνη δε θέλει να αφήσει μια χώρα της να αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί αυτό ουσιαστικά είναι μία έμπρακτη απόδειξη της αδυναμίας της Ευρωζώνης να επιλύσει τα του οίκου της. Επομένως το ζήτημα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αλλά βεβαίως αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το γεγονός ότι αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βρει λύσεις, οι χώρες αναζητούν διεξόδους αλλού». Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε, ότι « εάν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μηχανισμούς επίλυσης συστημικής αστάθειας, όπως αυτή που εμφανίζεται, όταν ένα κράτος-μέλος της γίνεται θύμα κερδοσκοπικών τάσεων και δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης στα πλαίσια της Ευρωζώνης, τότε αυτό αναδεικνύει την αδυναμία της να επιλύσει σημαντικά προβλήματα. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο θα είναι άλλη χώρα. Και επομένως τότε ξαναμπαίνει ορθά το θέμα του να εξετάσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης».
Σε αυτές τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων, ήλθε χθες να προστεθεί μια νέα παράμετρος πολιτικής πίεσης στην Γερμανία, που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή πρακτορεία (σχετική ανταπόκριση δημοσίευσε το Reuters).
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, τέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης το μείζον, αν και ξεχασμένο, θέμα των οφειλόμενων από την Γερμανία αποζημιώσεων για τα δεινά της κατοχής, το οποίο πάντα αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.
Καθώς το πολιτικό «παιχνίδι» γίνεται καθημερινά όλο και πιο σκληρό και η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τον κίνδυνο να προσφύγει μια χώρα της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ, γελοιοποιώντας διεθνώς τους θεσμούς της νομισματικής ένωσης, Γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές αφήνουν να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα η καγκελάριος Μέρκελ θα εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή του… «ούτε ευρώ για την Ελλάδα».
Μιλώντας στο Reuters, ο πολιτικός επιστήμονας Ντίτμαρ Χερτς τόνισε ότι σήμερα είναι πολιτικά απαγορευτικό για την κ. Μέρκελ να μιλήσει για βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς αυτή την περίοδο συζητείται στην Γερμανία το μέλλον του κοινωνικού κράτους, με αφορμή μια δικαστική απόφαση για τα επιδόματα ανεργίας. «Τέτοια θέματα στην Γερμανία κρίνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις», τονίζει ο Χερτς, «γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να ‘πουλήσει’ αυτή τη στιγμή η κ. Μέρκελ στην κοινή γνώμη την ιδέα της διάσωσης της Ελλάδας. Έτσι, η Γερμανία θα αφήσει χρόνο στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά του και αν γίνουν θα ακολουθήσει ηπιότερη στάση»
Την ίδια ώρα, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, υποδεικνύει μέσω του Reuters στην Γερμανία τη λύση που θα ήταν αρκετή για να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία, χωρίς άμεση επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων: όπως τόνισε, θα ήταν αρκετό για να δανεισθεί με χαμηλότερο κόστος η Ελλάδα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίαζε με περισσότερες λεπτομέρειες στις αγορές το σχέδιο διάσωσης που θα ετίθετο σε εφαρμογή, αν υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας μας.
Με αυτά τα δεδομένα, στις 16 Μαρτίου αναμένεται να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα διασώζει την Ευρωζώνη από τον κίνδυνο γελοιοποίησης, με μια ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ, χωρίς να χρειασθεί η άμεση ενίσχυση της Ελλάδας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών: ο κ. Παπακωνσταντίνου θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση έχοντας ανά χείρας τους νόμους που θα έχει εγκρίνει η Βουλή για τη φορολογική και την εισοδηματική πολιτική, αλλά και ορισμένα πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και μια επιπλέον αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν στη δημοσιότητα με περισσότερες λεπτομέρειες το σχέδιο παρέμβασής τους για τη διευκόλυνση του δανεισμού της Ελλάδας, σε περίπτωση εκδήλωσης νέων πιέσεων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει αποφασίσει, χωρίς να επιμείνουν στην περικοπή του 14ου μισθού.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, από τον επόμενο μήνα αρχίζει η άνοιξη στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών…
Source:Sofokleous10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου