Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Δραματική έκκληση Παπανδρέου για οικονομία

Δραματική έκκληση Παπανδρέου για οικονομία: "Διμερείς συναντήσεις την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών ο Γ. Παπανδρέου θα απευθύνει διάγγελμα."

Διμερείς συναντήσεις την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, ενώ η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισαν ότι θα προσέλθουν, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε, "η Ελλάδα δέχεται επίθεση και βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού". "Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό", σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ο αγώνας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας".

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μπλόκα και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. "Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ν’ αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες" ανέφερε.

Τέλος, απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως κυβέρνηση έκανε τη χώρα αναξιόπιστη και εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία.

Απαλλαγή από την κηδεμονία

"Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απ’ την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απ’ τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές" ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

"Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ’ τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων". "Η χώρα μας βρίσκεται στη μάχη του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πυρά για διαφθορά

Σύμφωνα με το Γ. Παπανδρέου, η διαφθορά που υπήρξε δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γι’ αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας".

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. "Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απ’ τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων" ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Τέλος ο Πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σαμαράς: Όχι μαθήματα υπευθυνότητας

Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επέμεινε, ωστόσο, στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα "είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο "ανίκανο", τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μη δίνει μαθήματα υπευθυνότητας στη ΝΔ και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας "ψίχουλα" τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υποστήριξε ωστόσο ότι πέραν της πίεσης που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους υπάρχει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για "κίνδυνο χρεοκοπίας", την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν "υπάρχει σάλιο" στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας "πυροβολούν" οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές "δίχασαν τον ελληνικό λαό", όπως ο εκλογικός νόμος, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και ο "Καλλικράτης".

Παπαρήγα: "Απέναντι στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ – ΝΔ"

Απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δήλωσε ότι είναι το κόμμα της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής.

Η κ. Παπαρήγα, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση και στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτική σε ότι αφορά τις Εξεταστικές επιτροπές, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν έχουν «αντιστασιακές περγαμηνές».

Απαντώντας εξάλλου στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων η κ. ανέφερε: «Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις, πολύ περισσότερο να αρνούμαστε να εκθέτουμε με διαφάνεια τις απόψεις μας. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στηρίζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

«Για εμάς το κύρος της Ελλάδας σχετίζεται με το αν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και εκχωρούνται. Από αυτή την άποψη δεν δίνουμε δεκάρα τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι για το κύρος της Ελλάδας» δήλωσε η γγ. του ΚΚΕ.

Καρατζαφέρης: Όχι στη σπέκουλα

Ως "κυρίαρχο και κομβικό σημείο για το εάν και πώς θα επιβιώσουμε και ποια Ελλάδα θα έχουμε αύριο", χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε πως το να πολλαπλασιάζουμε την εικόνα της αναξιοπιστίας δεν ωφελούμε τη χώρα.

"Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια" είπε και ανέφερε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα παρότι είναι ο ίδιος σε θέση να "βγάζει" μια σειρά σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αναρωτήθηκε δε γιατί "εφόσον εμπέδωσαν ότι γίνονται σκάνδαλα" οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, αφού κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα γιατί κάτι δεν έκαναν καλά, δεν προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω; "Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας" ανέφερε και πρόσθεσε πως αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά ούτε τόσος λόγος χρειάζεται, ούτε τόσες εξεταστικές και μάλιστα εξεταστικές- εξπρές.

Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ότι εντός 30 ημερών μπορεί να εξεταστεί η υπόθεση της Ζίμενς και είπε πως αν "μπορούσατε να φέρετε το Χριστοφοράκο, γιατί αυτός είναι το θέμα" θα έπρεπε να εξετάζεται δύο μήνες. "Δείτε τι ταλαιπωρία προκαλείται στον τόπο από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά των ονομάτων που αναφέρονται, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε τον τόπο με αυτό τον τρόπο να κατηγορείται, να διαβάλλεται, να προσβάλλεται να ευτελίζεται και να εξευτελίζεται" πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε ότι αύριο με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει να μην αμείβονται οι βουλευτές - μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα "αν αυτό που γίνεται στις εθνικές οδούς δεκαπέντε ημέρες είναι νόμιμο;" για να προσθέσει "αν είναι ας πάνε μέχρι το καλοκαίρι, αν είναι παράνομο κάποιος πρέπει να παρέμβει". Ανέφερε ότι χάνουμε εκατομμύρια ευρώ, η χώρα δεν λειτουργεί και - όπως είπε - δεν πρέπει να μιλήσουμε γιατί "έχουμε εκλογές αύριο και μας περιμένουν στην κάλπη". "Αγόμεθα και δεν είμαστε ταγοί" είπε και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου γιατί "εμπλέκει τη δικαστική εξουσία, γιατί επιτρέπει να παρανομεί με αυτό τον προκλητικό τρόπο ο κ. Τέντες τηλεφωνώντας σε εισαγγελείς στη χώρα και να τους λέει να μην κινούνται να μην χτυπήσουν την παρανομία;".

Τσίπρας: Επικοινωνιακά παιχνίδια

Έντονα επικριτικός για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην συνδέει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

"Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δικομματικό", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε επικοινωνιακά παιχνίδια και σε οικονομικές πολιτικές που επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες που είναι και υπαίτιοι της κρίσης, όπως είπε.

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «απίστευτης και εξοργιστικής επίθεσης συκοφαντίας» και υποστήριξε ότι «αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να ζουν με αξιοπρέπεια, να μένουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν την γη τους».


(Via ΣΚΑΪ - Κυριότερες Ειδήσεις.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου