Σελίδες

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

«Φρένο» στην ταχύτατη αύξηση του δανεισμού βάζει η ...

«Φρένο» στην ταχύτατη αύξηση του δανεισμού βάζει η ...: "

Η απόφαση της Κίνας, να αυξήσει τα όρια των αποθεματικών των τραπεζών, βάζοντας έτσι «φρένο» στην ταχύτατη αύξηση του δανεισμού, έθεσε σε κλοιό πιέσεων, την περασμένη εβδομάδα, τις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και των άλλων εμπορευμάτων.


Χθες, το κλίμα στις αγορές ήταν πιο θετικό, με τις τιμές ωστόσο να παρουσιάζουν ελαφρά μόνο μεταβολή. Το πετρέλαιο κυμαινόταν κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός μία ανάσα από τα 1.100 δολάρια η ουγκιά.


Η αντίδραση των επενδυτών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που μερίδα αναλυτών είχε επισημάνει εδώ και καιρό: στο εξής οι τιμές των εμπορευμάτων θα είναι περισσότερο συνδεδεμένες με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τη νομισματική πολιτική των αναδυόμενων, παρά των ανεπτυγμένων οικονομιών. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και όχι στη FED, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει. Αντανακλά τη μετατόπιση στο κέντρο βάρους της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει πλέον ιδιαίτερα περιθώρια αύξησης στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες. Η ενίσχυση της κατανάλωσης στηρίζεται στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.


Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη καταναλώτρια πρώτων υλών στον κόσμο. Καθώς όμως αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κινδυνεύει με «υπερθέρμανση». Η κινεζική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να βάλει «φρένο» στις χορηγήσεις δανείων, γεγονός όμως που πυροδοτεί ταυτόχρονα ανησυχίες για επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα και, κατά συνέπεια, και της ζήτησης βασικών μετάλλων και πετρελαίου.


Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προτιμά να έχει στη διάθεσή της μία ευρεία γκάμα εργαλείων, όπως είναι η επιβολή πιο αυστηρών κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας. Αύξησε δύο φορές σε ένα μήνα το ελάχιστο όριο αποθεματικών των τραπεζών, σε ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα επιστροφής σε μία πιο περιοριστική πολιτική. Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ακολουθήσει και η αύξηση του βασικού επιτοκίου.


Στόχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, όμως, δεν είναι απαραίτητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Θέλει κατά κύριο λόγο να περιορίσει την περίσσεια ρευστότητα στις αγορές, η οποία και δημιουργεί τον κίνδυνο μίας «φούσκας» στις αγορές ακινήτων και μετοχών. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων.

"



(Via Διεθνή.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου