Κάτω από τις 350 μ.β υποχωρεί το spread στα ομόλογα: "
Πτώση σημειώνει την Τετάρτη το spread στα 10ετή ομόλογα, καθώς οι αγορές «ζυγίζουν» τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένουν το πράσινο φως της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε έως τις 343 μονάδες βάσης, από 352 αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το επιτόκιο του ελληνικού τίτλου διαμορρφώνεται κοντά στο 6,60%.
Χθες, σημειώθηκαν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων, καθώς νωρίς το πρωί είχε διολισθήσει έως τις 327 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την κορύφωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην ελληνική οικονομία, το spread είχε εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ 2010-2012), ωστόσο, αυτό, μάλλον δεν αρκεί:
Μέτρα, όπως αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα, είναι στη «σωστή κατεύθυνση» για τις αγορές, καθώς μεταφέρουν το βάρος της προσαρμογής στις κρατικές δαπάνες.Παρ' όλα αυτά, μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσον οι «αγορές» (δηλαδή, κυρίως οι δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου) θα ικανοποιηθούν και δεν θα απαιτήσουν νέα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
Επιμένουν στα σενάρια «διάσωσης»
Υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η εφημερίδα New York Times, σε κύριο άρθρο της, την Τετάρτη, τονίζοντας ότι «ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ένωσης θα είναι καταστροφική συνολικά για την ΕΕ».«Δεν θα πρέπει ολόκληρο το φορτίο να πέσει στην Ελλάδα, μια από τις μικρότερες και πιο φτωχές οικονομίες της ευρωζώνης», αναφέρεται στο άρθρο και υποστηρίζεται ότι «οποιαδήποτε ενίσχυση θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία, που τόσο κατάφωρα έχει παραβιάσει η Αθήνα». Επίσης, τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ», επισημαίνοντας ότι παρόμοιες κρίσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χτυπήσουν σύντομα την πόρτα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν για τα νομίσματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.
"(Via Οικονομία.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου