Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι του «Stern» και «Focus»«Πώς έκανα την προβοκάτσια»

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι του «Stern» και «Focus»
«Πώς έκανα την προβοκάτσια»
: "«Τι να πούμε εμείς για τη σύγκριση των σημερινών Γερμανών με τους ναζιστές». Η εκπρόσωπος του περιοδικού «Focus» δικαιολογείται για το πρωτοσέλιδο που προκάλεσε την ελληνογερμανική σύρραξη. «Απολογείται» και ο δημοσιογράφος του «Stern» που υπογράφει ως «η θεία από τη Γερμανία»."



ΤΙ λενε Ρεεεεεεεεεε!!!!!

Οι Γοτθοι, και οι Βισυγότθοι!!!

Ρε ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤ!!!!



(Via TO BHMA RSS FEED.)

Ο γαλλογερμανικός άξονας μιλάει στο Βήμα «Αν αποτύχουμε με την Ελλάδα θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα»

Ο γαλλογερμανικός άξονας μιλάει στο Βήμα
«Αν αποτύχουμε με την Ελλάδα θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα»
: "Τα πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειαστούν, θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα επιβληθούν έξωθεν. Σε αυτό συμφωνούν, μιλώντας στο «Βήμα», οι πρεσβευτές της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς και της Γαλλίας Κριστόφ Φαρνό, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει στην περίπτωση της Ελλάδας διότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ. Οι κκ. Σούλτχαϊς και Φαρνό εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι επαρκές για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% και αναδεικνύουν την 16η Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Εco/Fin, ως ημερομηνία-«κλειδί» για τη λήψη ή μη πρόσθετων μέτρων."



(Via TO BHMA RSS FEED.)

Ντάνιελ Γκρος: «Σύντομα το spread θα φτάσει στο 500»

Ντάνιελ Γκρος: «Σύντομα το spread θα φτάσει στο 500»: "Παρά την αδιάκοπη φιλολογία ότι υπάρχει ένα αόρατο γαλλογερμανικό «δίχτυ ασφαλείας» (μεγέθους 25 δισ. ευρώ), έτοιμο να διασώσει τη χώρα αν χάσει τον βηματισμό της και πέσει από το σχοινί του δανεισμού στο δημοσιονομικό κενό, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, το μόνο που υπάρχει είναι ένα σχέδιο για την απελευθέρωση (σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) 3-4 δισ. ευρώ με τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων ή εγγυήσεων από κρατικές τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας."



(Via TO BHMA RSS FEED.)

Η οριστική παραλαβή του συστήματος C4I εκκρεμεί

Η οριστική παραλαβή του συστήματος C4I εκκρεμεί:

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση που απεστάλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, δεν έχει γίνει ακόμη έγκριση της οριστικής παραλαβής του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.


Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., υποστρατήγου Βασιλείου Δασκαλάκη, η συμβατική παραλαβή του έργου έγινε στις 14/11/08 με σχετικό πρωτόκολλο οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Πλην όμως, η οριστική παραλαβή σταμάτησε επί θητείας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα με συνέπεια ο προμηθευτής να έχει ήδη προσφύγει στη Διαιτησία, όπου ζητεί συνλικά ποσό που ανέρχεται στα 70.246.683 ευρώ.

Ίδια στάση αναμονής τήρησε και ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όταν στις 27/10/2009 με νέο πρωτόκολλο η επιτροπή παραλαβής του έργου προέβη στην απόρριψη επτά υποσυστημάτων.

Κατά το ίδιο έγγραφο «εφόσον εγκριθεί η γενομένη με το από 14/11/2008 πρωτόκολλο ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματος» από τα 36,9 εκ. που έχει να λάβει ο προμηθευτής θα παρακρατηθεί ποσό 23,5 εκ. ευρώ για αποκλίσεις και ελλείψεις του συστήματος.

Εξάλλου με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, διαψεύδει ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από την αποπομπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Μανασή, γιατί, όπως σημειώνει από τον Σεπτέμβριο του 2001 το υπουργείο Μεταφορών έπαψε να εποπτεύει τον ΟΤΕ αφού το ποσοστό του Δημοσίου μειώθηκε κάτω από 50%.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή έγγραφο υπόμνημα του πρώην υπουργού και βουλευτού της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Στο υπόμνημα αναφέρεται όλη η προϊστορία και υποστηρίζεται ότι «ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της Siemens με το πολιτικό σύστημα» αρχίζει μετ΄ατην πτώση της Οικουμενικής. Ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει πρόθυμος να εξεταστεί από την Επιτροπή.

Την Πέμπτη κατέθεσε ο πρώην διευθυντής διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ Νικήτας Μπαριτάκης μίλησε για υπερβολικές παραγγελίες υλικών και υπερτιμολογήσεις την περίοδο 2003-2005. Είπε επίσης ότι έγινε μία απόπειρα να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα οι προμηθευτές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων.

ΛΑΟΣ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης ...

ΛΑΟΣ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης ...:

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να προτείνει μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων, στη διάρκεια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «μακάρι η κυβέρνηση να είχε 20 και όχι έναν Πάγκαλο».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας, λέγοντας ότι «όποτε η χώρα μας ήρθε σε επαφή με τη Γερμανία, βγήκε ζημιωμένη», αναφέροντας την περίοδο του Όθωνα και της βαυαροκρατίας και την κατοχή.

«Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε» είπε.

Εκτίμησε δε, ότι δέχεται πόλεμο το ευρώ από το δολάριο και ότι «η χώρα μας είναι το θύμα του πολέμου», ενώ πρότεινε να καλέσει η κυβέρνηση τις μεγάλες εταιρείες και να επιμηκύνει για πέντε έτη τις συμβάσεις στα δημόσια έργα.

Μπήκαμε στην ΕΕ ως ισότιμα μέλη και σήμερα είμαστε αποικία, συνέχισε, ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης είπε ότι αν η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προτιμότερο: «αντί για τρία χαλινάρια, προτιμώ ένα».

Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι «πατούν στο έλλειμμα και το χρέος για να μας επιτεθούν. Όμως, το έλλειμμα άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, ενώ το χρέος είναι λιγότερο από ό,τι είναι στις μισές χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι μια χώρα «δεν πέφτει, όταν έχει έλλειμμα και χρέος, αλλά όταν δεν έχει παραγωγή. Το οποιοδήποτε άνοιγμα καλύπτεται αν υπάρχει δουλειά και εμείς δεν έχουμε παραγωγή, ούτε ανάπτυξη. Η επιβίωση της χώρας την προσεχή μακρά περίοδο, θα είναι ο δανεισμός».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ακόμη ότι στις 16 Μαρτίου θα κοπεί ο 14ος μισθός, επειδή έχει επιβληθεί και ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πρότεινε, αντί μείωσης μισθών, να αυξηθεί για δύο χρόνια κατά μία ώρα το ωράριο εργασίας και να μην μειωθούν οι απολαβές, ενώ εξέφρασε φόβους «να μην 'πέσει' τράπεζα, καθώς τότε δύσκολα θα σταματήσει το ντόμινο».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών και πρότεινε να θεσπιστούν κίνητρα για να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό, όπως η απαλλαγή από φόρο επιτοκίων για τρία έως πέντε χρόνια.

Συμφώνησε με την επιμήκυνση, κατά 2-3 χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τη στιγμή που το προσδόκιμο όριο ζωής αυξήθηκε κατά δέκα χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν τα όρια για τη σύνταξη, αρκεί «τα τέσσερα τελευταία χρόνια να δουλεύει ο εργαζόμενος τέσσερις ημέρες και όχι πέντε».

Πρότεινε, επίσης, την εναρμόνιση των τιμών των πολυεθνικών εταιρείων στην Ελλάδα με αυτές της Ευρώπης, τη δημιουργία «Τειρεσία Κερδοσκόπων» και την τιμή μαρκέ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, πρότεινε ομογενειακό δάνειο, μέσω ομολόγου, το οποίο να απευθύνεται στους Έλληνες της Διασποράς.

Αναφέρθηκε στους λαθρομετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χάνει 10 δισ. το χρόνο από τα εμβάσματα, που στέλνουν στις χώρες τους και πρόσθεσε «να τα στέλνουν, αρκεί να είναι ενήμεροι φορολογικά και ασφαλιστικά».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε «λάθος του πρωθυπουργού» το ταξίδι στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η Ρωσία ήταν μια όαση, που χάθηκε εξαιτίας της ΝΔ. Η Μόσχα σήμερα, απέκτησε ερωμένη, που λέγεται Αγκυρα»

Διευκρίνισε ότι στηρίζει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. «Ο Καρατζαφέρης είναι δεκανίκι της Ελλάδας και όχι του ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ του 2004».

Απορρίφθηκαν οι ελληνικές αιτιάσεις για πολεμικές ...

Απορρίφθηκαν οι ελληνικές αιτιάσεις για πολεμικές ...:

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμα στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές» δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος παράλληλα τις συμφωνίες του 1960:

«Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό.Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Πέσκε, οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος «Μνήμη, ευθύνη και μέλλον» το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισ. ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Παράλληλα, η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους «περίπου 32 δισ. γερμανικών μάρκων (16,3 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλριχ Βίλεμ, απαντώντας στον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την προσβλητική στάση γερμανικών ΜΜΕ απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέσθηκε «την ελευθερία του Τύπου».

Α. Σαμαράς: Ζητά τη στήριξη της χώρας από την Ε.Ε.

Α. Σαμαράς: Ζητά τη στήριξη της χώρας από την Ε.Ε.:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

>Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωριτικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλες, χθες συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.κ. Wilfried Martens και Antonio Lopez - Isturiz

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:«Επειδή σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα. Κάθε Έλληνας, ο οποίος πιστεύει στο μέλλον της πατρίδας του, οφείλει να δίνει τη διάσταση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της στο εξωτερικό».

Ο κ. Σαμαράς αφού σημείωσε ότι τα ίδια ζητήματα θέσει και στον κ. Μπαρόζο κατέληξε: «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά και ότι κάθε ένας, όταν πρέπει πέρα και πάνω από κόμματα, είναι υποχρεωμένος να βάζει πλάτες αν αυτό θα κάνει καλό στη χώρα του, στον τόπο του. Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ και αυτές τις επαφές καλύψαμε σήμερα ιδιαίτερα με τον κ. Μαρτένς, έναν άνθρωπο, ο οποίος για πολλές δεκαετίες είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Το μεγάλο παζάρι για τα δισ. της Αγγέλας

Το μεγάλο παζάρι για τα δισ. της Αγγέλας:euro_dollarΑνοίγει ο δρόμος για συμφωνία στήριξης του ελληνικού προγράμματος δανεισμού και πρόσθετα μέτρα – Το παρασκήνιο της ξαφνικής άφιξης του «αφεντικού» της Deutsche Bank στην Αθήνα - Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή, επιτάχυνε τις εξελίξεις το ραντεβού με Ομπάμα στις 9 Μαρτίου


Ένα παζάρι δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη γράφεται το σενάριο ενός ελληνογερμανικού συμβιβασμού, που θα λύσει την πολιορκία της χώρας από τους κερδοσκόπους της αγοράς ομολόγων.Σε μια πρόσθετη ένδειξη, ότι το παζάρι βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο και η συμφωνία είναι θέμα ημερών, χθες έφθασε αιφνιδίως στην Αθήνα ο πρόεδρος της Deutsche Bank , Γιόζεφ Άκερμαν και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ οριστικοποιήθηκε συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Γ. Παπανδρέου, την επόμενη Παρασκευή. «Αν δεν υπήρχαν προσδοκίες για μια συμφωνία, που θα επισφραγισθεί από τους δύο ηγέτες, τέτοιο ραντεβού δεν θα κλεινόταν, με τον κίνδυνο να καταλήξει σε αδιέξοδο», τονίζουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «αφεντικό» της Deutsche Bank μετέφερε χθες στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή τις γερμανικές προτάσεις για στήριξη του δανεισμού της Ελλάδας, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες για γερμανικό «πακέτο» δανεισμού ύψους 15 δισ. ευρώ. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, ότι ο Άκερμαν ζήτησε να τεθεί η Deutsche Bank επικεφαλής της τραπεζικής κοινοπραξίας, που θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό με έκδοση 10ετών ομολόγων. Παράλληλα, συζητήθηκε η γερμανική πρόταση για μια συντονισμένη παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, με εγγυήσεις δανεισμού από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που θα επιτρέψουν σε μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης να αγοράσουν μέχρι και 25 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ώστε να λυθεί η πολιορκία της Ελλάδας από την αγορά.

Επικαλούμενο πληροφορίες από Γερμανούς βουλευτές, το Bloomberg μετέδωσε χθες, ότι στη γερμανική Βουλή συζητήθηκαν εναλλακτικά σχέδια ενίσχυσης της Ελλάδας, με βασικότερο αυτό που προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων , με εγγυήσεις από το γερμανικό Δημόσιο. Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν βάσει αυτού του σεναρίου και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πάντως, η Γερμανία θα καλύψει το 20% του «πακέτου», παρέχοντας εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 5 δις. ευρώ, ενώ και οι άλλες χώρες θα μετάσχουν, σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παροχής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η λύση αυτή προκαλεί αντιδράσεις των ευρωπαϊκών ηγεσιών, καθώς θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στο κύρος της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή ήμερα ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες στις αγορές κεφαλαίου για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό έλλειμμα του Ιανουαρίου, που δείχνει ότι μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, υποχωρώντας από τα 1,298 δις. ευρώ, σε 796 εκατ. ευρώ. Το spread αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων υποχώρησε, όπως υποχώρησε αρκετά και το spread στα συμβόλαια ασφάλισης ελληνικών τίτλων, ενώ η άνοδος του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ ξεπέρασε το 2%. Η ζωηρή κινητικότητα της Γερμανίας προς την κατεύθυνση της διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι συνδέεται και με την επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, στις 9 Μαρτίου. Οι προειδοποιήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ότι θα στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ελέγχεται πολιτικά από την Ουάσιγκτον, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται ότι κινητοποίησαν τη γερμανική διπλωματία και επιτάχυναν τις διαδικασίες που οδηγούν σε μια συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να παρέμβει το ΔΝΤ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να απομακρύνει την αμερικανική Goldman Sachs, που είχε ως τώρα άτυπα το ρόλο του βασικού συμβούλου στα θέματα διαχείρισης του χρέους, στρεφόμενη ταυτόχρονα προς την Deutsche Bank, που διεκδικεί με αξιώσεις τον κυρίαρχο ρόλο στα θέματα του κρατικού δανεισμού. Τις τελευταίες ημέρες, η Goldman είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις, ακόμη και από την Άνγκελα Μέρκελ, τόσο για το ρόλο της το 2001 σε συμφωνίες swapμε την Αθήνα, που «έκρυψαν» μέρος του κρατικού ελλείμματος, αλλά και για τη φημολογούμενη διπλή δραστηριότητά της, ως εταίρου της Ελλάδας, αλλά και ως υποκινητή επιθέσεων κατά των ομολόγων

Τα πρόσθετα μέτρα



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία για ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας θα είχε διευκολυνθεί σημαντικά και οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν θα ήταν πολύ ευκολότερο να γεφυρωθούν, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καθυστερήσει απελπιστικά την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην τελική του μορφή, ώστε να παρουσιασθεί αυτή την εβδομάδα αναλυτικά στους κοινοτικούς ελεγκτές και να διευκολυνθεί ο υπολογισμός των προσδοκώμενων εσόδων.

Το παζάρι των δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά μόνο το «πακέτο» χρηματοδοτήσεων της χώρας, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις αποκλίσεις που θα εμφανισθούν φέτος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η βαθύτερη ύφεση από το αναμενόμενη, η εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού και η πιστωτική ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται βέβαιο πλέον και από τις δύο πλευρές ότι θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά προς το παρόν Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν σοβαρές διαφορές στις εκτιμήσεις του για το ακριβές ύψος των αποκλίσεων:

Η ελληνική πλευρά εκτιμά, ότι αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού, η απόκλιση σε σχέση με το στόχο θα κυμανθεί κάπου μεταξύ μισής και μίας μονάδας του ΑΕΠ στο τέλος του έτους

Αντίθετα, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Αθήνα αναφέρουν στην έκθεση που παρέδωσαν χθες στον επίτροπο Όλι Ρεν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόκλιση μπορεί να φθάσει και τις δύο μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 5 δις. ευρώ με πρόσθετα μέτρα, για να είναι βέβαιη η «προσγείωση» του ελλείμματος κατά 4%.

Σε παρασκηνιακές επαφές που αναμένεται να κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψης Ρεν την Δευτέρα στην Αθήνα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της απόκλισης που μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές, ώστε να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά την επίσκεψη του επιτρόπου και πάντως πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι κοινοτικοί θα δεχθούν ένα συμβιβασμό με μέτρα που θα στοχεύουν σε πρόσθετη εξοικονόμηση «μόνο» μιας μονάδας του ΑΕΠ, αλλά με τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα έγκαιρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, ότι το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνονται οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις και το ποσοστό της απόκλισης κινείται προς τις δύο μονάδες του ΑΕΠ.

Αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα και αναληφθεί η δέσμευση για νέα διόρθωση με κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον απαιτηθεί, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «σπάσει» τη σκληρή της γραμμή και η γερμανική κυβέρνηση, επιτρέποντας να ανακοινωθεί ένα σαφέστερο σχέδιο υποστήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν η κυβέρνηση δυσκολευθεί να δανεισθεί από την αγορά. Ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.

Πιθανότατα στις 8 και 9 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το κρίσιμο κοινοπρακτικό δάνειο 10ετούς διάρκειας, όπου το ρόλο του βασικού αναδόχου θα έχει εκτός απροόπτου η Deutsche Bank και θα αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της κυβέρνησης να δανεισθεί με ανεκτό spread, έχοντας πλέον και την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να απελευθερώνει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας το έδαφος για την κρίσιμη αυτή έκδοση ομολόγων, σε μια περίοδο «στραγγαλισμού» των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο που περιγράφουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι συνεδριάσεις το Eurogroup και του Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου δεν θα έχουν δραματικό χαρακτήρα, αλλά θα επιβεβαιωθεί απλώς η έξοδος της Ελλάδας από την τροχιά της χρεοκοπίας και η συνέχιση του ομαλού δανεισμού της χώρας από τις αγορές, χωρίς να χρειασθεί η ενεργοποίηση μέτρων εξωτερικής βοήθειας.

Τον Μάρτιο το road show Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγκαταλείψει, πάντως, το στόχο της διάθεσης ομολόγων και σε αγορές εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Dow Jones Newswires, τα ελληνικά σχέδια για την πώληση τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων σε ομόλογα στις ΗΠΑ και την Ασία έχουν καθυστερήσει, αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο.
«Το roadshow που είχε προγραμματιστεί ισχύει ακόμα. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει, καθώς ο υπουργός είναι απασχολημένος με τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα και τις συναντήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο. «Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία, αλλά θα γίνει», συμπλήρωσε.


Πηγή με γνώση του προγράμματος έκδοσης ομολόγων ανέφερε πως το roadshow ενδέχεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προγραμμάτιζε να τεθεί επικεφαλής ενός roadshow στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκτιμήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε ομόλογα.

Ο Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει στο Dow Jones Newswires τον Ιανουάριο, πως τα 2 δισ. ήταν τα λιγότερα που είχε υπολογίσει. Το ποσό θα μπορούσε να φτάσει στα 10 δισ. εάν υπήρχε το κατάλληλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τους Κινέζους επενδυτές. Όταν πραγματοποιηθεί το roadshow, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επισκεφτεί το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Τόκιο, πιθανώς τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη και ίσως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, πάντως, αν η περιοδεία θα οργανωθεί από την Goldman Sachs, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.

Στοιχήματα 80 δισ. ευρώ πάνω στο ελληνικό χρέος

Στοιχήματα 80 δισ. ευρώ πάνω στο ελληνικό χρέος: "Σύμφωνα με το τελευταίο διεθνές βαρόμετρο για το λιανικό εμπόριο οι κλοπές σημειώνουν από τις αρχές της περασμένης χρονιάς αύξηση κατά 5,9% προκαλώντας απώλειες 85 δισ. ευρώ στους πάσης φύσεως λιανεμπόρους. Η έρευνα της Checkpoint Systems που πραγματοποιήθηκε σε 1.069 καταστήματα σε 41 χώρες δείχνει ότι οι κλοπές προϊόντων αντιστοιχούν στο 1,43% των παγκόσμιων πωλήσεων αγαθών, το υψηλότερο ποσοστό μετά το 2007."



(Via TO BHMA RSS FEED.)

<b>Πόλσον, Ρουμπίνι, Σόρος, Μαντέλ</b><br>Μυστικός δείπνος κερδοσκόπων με μενού την Ελλάδα


Πόλσον, Ρουμπίνι, Σόρος, Μαντέλ
Μυστικός δείπνος κερδοσκόπων με μενού την Ελλάδα


Απο το ΒΗΜΑ της Κυριακής

ΜΑΥΡΑ σενάρια για την ελληνική οικονομία διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της
Wall Street. Αυτό που προβληματίζει επικεφαλής των μεγαλυτέρων επενδυτικών κεφαλαίων του κόσμου και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγους είναι το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά. Εκτιμούν ότι τα σκληρά οικονομικά
μέτρα υπονομεύουν την έξοδο από την ύφεση και πως αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο υψηλού χρέους και αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης που θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

Η συνάντηση των οικονομικών παραγόντων της Wall Street έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Ρlaza Αthenee, στην εξαιρετικά πολυτελή περιοχή του Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, με πρωτοβουλία του διεθνούς οικονομολόγου κ. Στ. Ζαββού. Σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Σόρος, «πατριάρχης των επενδύσεων», ο Τζον Πόλσον, διαχειριστής επενδύσεων, επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Ρaulson & Co. με κεφάλαια 36 δισ. δολαρίων και θέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ, ο Στιβ Σβάρτζμαν, ιδιοκτήτης της Βlackstone Group με επενδεδυμένα κεφάλαια 94 δισ. δολαρίων, ο καθηγητής Ρόμπερτ Μαντέλ, πατέρας του ευρώ, καθώς και ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι που προέβλεψε εγκαίρως την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η συζήτηση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δείπνου περιεστράφη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, γύρω από την κρίση στην Ελλάδα και την πορεία του ευρώ.

Σκληροπυρηνικοί και αισιόδοξοι
Από την παραπάνω σύνθεση είναι σαφές ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» Τζον Πόλσον και Νουριέλ Ρουμπίνι, με τις δυσμενείς προβλέψεις τους για το ελληνικό χρέος και το ευρώ, και των πιο αισιόδοξων υποστηρικτών της Ελλάδας και του ευρώ, όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Ρόμπερτ Μαντέλ.

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι επανέλαβε τη θέση του για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού μηχανισμού για δημοσιονομική παρέμβαση, η ανάγκη της Ελλάδας να εξασφαλίσει άμεσα σημαντικούς πόρους και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στερείται της απαραίτητης τεχνογνωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις οδηγούν την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Τόνισε δε ότι η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ύστερα από κάθε μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση ακολουθεί μια επίπονη διαδικασία πληρωμής των κρατικών χρεών, κάτι που περιμένει να επαναληφθεί ιδιαίτερα για τα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα όπως η Ελλάδα. Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος υπο λογίζεται ότι έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ και έχει πάρει σημαντικές θέσεις κατά του ευρώ, διαβλέπει μεγάλες δυσκολίες σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας θα πλήξει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί ως σήμερα. Αυτό θα διογκώσει δυσανάλογα το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργώντας πρόβλημα στον δανεισμό του Δημοσίου και στην υποχώρηση των spreads.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις ως προς την αποδοχή των σκληρών μέτρων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υποστήριξε την άποψη ότι όλες οι χώρες που πήραν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τύπου ΔΝΤ (όπως η Λετονία) έπεσαν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Η ύφεση αυτή θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους.

Αγκάθι το δημόσιο χρέος



Κατά τον Τζον Πόλσον, η Ελλάδα θα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας που ζητεί η ΕΕ με αντάλλαγμα χρηματοοικονομική βοήθεια, ώστε να εξασφαλίσει τα 20-25 δισ. ευρώ που απαιτούνται κατά τους επόμενους μήνες. Καθώς όμως το έλλειμμα θα παραμένει υψηλό και η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση, θεωρεί ότι η δυσκολία χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους θα παραμείνει ως το φθινόπωρο ή και τις αρχές του 2011, διογκώνοντας το πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο Πόλσον έχει ποντάρει στο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο, αλλά δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζορτζ Σόρος υποστήριξε ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες για τη μείωση του ελλείμματος και του υψηλού χρέους, η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες και θα κατορθώσει τελικά να αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για την επίλυση του προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης που δοκιμάζονται από την κρίση.

Ο ρόλος του ΔΝΤ



Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν να εκδοθούν ευρωομόλογα αντί για ελληνικά, υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε εθελοντική βάση και ανά χώρα. Στο πλαίσιο αυτό είπε το ΔΝΤ μπορεί να παίξει τον ρόλο του αντιπροσώπου των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόσθεσε όμως πως πρόκειται για έξοδο ανάγκης και πως το ευρώ παραμένει ένας ελλιπής θεσμός. «Είτε πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός να διορθώσει αυτή την ανεπάρκεια, είτε η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιβιώσει» τόνισε.

Σύμφωνος με αυτή την άποψη ήταν και ο καθηγητής Ρόμπερτ Μαντέλ, ο οποίος δήλωσε πως η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα του ευρώ αλλά κυρίως θέμα ελληνικής προσαρμογής στην πραγματικότητα που προέκυψε από την κακή δημοσιονομική διαχείριση και την οικονομική κρίση. Οπως είπε, η σημερινή κρίση μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και εφόσον οι ευρωπαίοι εταίροι βοηθήσουν για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως ο Τζορτζ Σόρος και ο Νουριέλ Ρουμπίνι συμφώνησαν ότι η δοκιμασία της Ελλάδας δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας αλλά αγγίζει όλη την ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα αφεθεί αβοήθητη,η κρίση υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες» υποστήριξαν, και τόνισαν πως ό,τι μέτρα κι αν υιοθετηθούν, θα πρέπει να δοθεί μέγιστη προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στη ενί σχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Μονόδρομος οι Βρυξέλλες


Ειδικότερα ο Τζορτζ Σόρος υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κατά γράμμα τις προϋποθέσεις της ΕΕ ώστε να παραμείνει στο ευρώ, μια διαδικασία την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο. Και αυτός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές λόγω των σκληρών μέτρων, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές είναι δυνατόν να ξεπεραστούν. Κατά την άποψή του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να τηρήσει ακέραιη στάση στις αποφάσεις του ώστε να καταλάβει ο ελληνικός λαός πως τα μέτρα θα ληφθούν ανεξαρτήτως αντιδράσεων. «Αν τα καταφέρει,τότε ο κόσμος θα αποδεχθεί τη σκληρότητα του προγράμματος» είπε. Αναγνώρισε όμως ότι το πρόβλημα για το ευρώ παραμένει, καθώς πρόκειται για μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. «Υπάρχει μια κοινή κεντρική τράπεζα αλλά όχι κοινό υπουργείο Οικονομικών» είπε.

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μαντέλ, ερωτηθείς αν η Ελλάδα αποτελεί απειλή για το ευρώ, απάντησε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν κινδυνεύει από τις περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά εθνικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα του ευρώ. «Αν έχει πρόβλημα η Καλιφόρνια,αυτό δεν αφορά το δολάριο» ανέφερε. Ο κ. Μαντέλ εξέφρασε και αυτός την άποψη πως η Ελλάδα θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματα της οικονομίας με επιτυχία.

Νουριέλ Ρουμπίνι
«Ο σωστός τρόπος είναι ο γερμανικός»


OΝουριέλ Ρουμπίνι υποστήριξε πως ο προβληματισμός γύρω από το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης δεν περιορίζεται στο θέμα της δημοσιονομικής επιτήρησης. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους» ανέφερε και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν καλείται να αντιμετωπίσει μόνο το χρέος της και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά οφείλει να επαναφέρει και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο ίδιος εξήγησε πως ύστερα από μια κρίση είναι φυσιολογικό η χώρα να υποφέρει από αναιμική ανάπτυξη, πρόσθεσε όμως για την Ελλάδα ότι ακόμη και τώρα, μετά την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, η ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να παραμένει αρνητική.

Ο κ. Ρουμπίνι ανέφερε πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι επαναφοράς της ανάπτυξης σε μια χώρα, όπως ο αποπληθωρισμός (αν και πολιτικά επώδυνος). Κατά τη γνώμη του, ο σωστός τρόπος είναι ο γερμανικός. «Η Γερμανία εφάρμοσε μια νέα δομική μεταρρύθμιση που αύξησε την παραγωγικότητα διατηρώντας τον ονομαστικό μισθό χαμηλό έτσι ώστε να πέσει το κόστος της μονάδας εργασίας. Και αυτή η λύση όμως χρειάζεται χρόνια για να δείξει αποτελέσματαστη Γερμανία χρειάστηκαν 10-15 χρόνια-, χρόνια που χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία δεν έχουν αυτή τη στιγμή» ανέφερε. Αυτό που τον προβληματίζει σχετικά με την Ελλάδα είναι να μη βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου η δημοσιονομική αυστηρότητα θα επιφέρει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αυτή η χαμηλή παραγωγή, με τη σειρά της, θα δυσκολέψει το κλείσιμο της ψαλίδας του ελλείμματος.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Καταδίκη της Τουρκίας για τις περιουσίες Ελλήνων

Καταδίκη της Τουρκίας για τις περιουσίες Ελλήνων: "ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά μέσα σε λίγους μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε χθες την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο σε Έλληνες πολίτες να διεκδικήσουν περιουσίες από το τουρκικό κράτος. Η υπόθεση Αγνίδη κατά Τουρκίας αφορούσε επτά ακίνητα στην Πρίγκιπο, τα οποία ο εκλιπών- Τούρκος υπήκοος- είχε προσπαθήσει μάταια να κληροδοτήσει στη σύζυγο και την κόρη του, Ελληνίδες υπηκόους. Η χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία στην υπόθεση Αγνίδη για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και καλεί τις δύο πλευρές να έρθουν σε συνεννόηση για τη μορφή της αποζημίωσης."



(Via TA NEA RSS FEED.)

Έρχεται μείωση ώς 25% στις συντάξεις

Έρχεται μείωση ώς 25% στις συντάξεις: "Σε δύο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων  από το 2018, μιας βασικής για όλους που θα χορηγείται στα 65 και της ανταποδοτικής σύνταξης με βάση τις εισφορές  και τα έτη ασφάλισης, η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό."



(Via TA NEA RSS FEED.)

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θα θέσει τέλος στις εναντίον της Ελλάδας κατηγορίες»

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θα θέσει τέλος στις εναντίον της Ελλάδας κατηγορίες»: "Η Εξεταστική Επιτροπή, για τα τροποποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία την περίοδο 2004 - 2009, θα θέσει τέλος στις εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων κατηγορίες, ότι συστηματικά εξαπατούν τους εταίρους στην Ε. Ενωση, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στο «Κανάλι 1» του Πειραιά."



(Via Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ.)

Η Fitch υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Η Fitch υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες: "Ενα ακόμη εμπόδιο στην αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών υψώνει η Fitch, με τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων της χώρας, λόγω της αρνητικής εικόνας των δημοσιονομικών."



(Via Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM.)

Το μυστικό σενάριο συμφωνίας με την Γερμανία!

Το μυστικό σενάριο συμφωνίας με την Γερμανία!:

Ένα παζάρι δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη γράφεται το σενάριο ενός ελληνογερμανικού συμβιβασμού, που θα λύσει την πολιορκία της χώρας από τους κερδοσκόπους της αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μάλιστα, η συμφωνία θα είχε διευκολυνθεί σημαντικά και οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν θα ήταν πολύ ευκολότερο να γεφυρωθούν, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καθυστερήσει απελπιστικά την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην τελική του μορφή, ώστε να παρουσιασθεί αυτή την εβδομάδα αναλυτικά στους κοινοτικούς ελεγκτές και να διευκολυνθεί ο υπολογισμός των προσδοκώμενων εσόδων.

Το παζάρι των δισεκατομμυρίων ευρώ αφορά τις εκτιμήσεις για τις αποκλίσεις που θα εμφανισθούν φέτος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η βαθύτερη ύφεση από το αναμενόμενη, η εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού και η πιστωτική ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται βέβαιο πλέον και από τις δύο πλευρές ότι θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά προς το παρόν Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν σοβαρές διαφορές στις εκτιμήσεις του για το ακριβές ύψος των αποκλίσεων:
Η ελληνική πλευρά εκτιμά, ότι αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού, η απόκλιση σε σχέση με το στόχο θα κυμανθεί κάπου μεταξύ μισής και μίας μονάδας του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Αντίθετα, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Αθήνα αναφέρουν στην έκθεση που παρέδωσαν χθες στον επίτροπο Όλι Ρεν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόκλιση μπορεί να φθάσει και τις δύο μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 5 δις. ευρώ με πρόσθετα μέτρα, για να είναι βέβαιη η «προσγείωση» του ελλείμματος κατά 4%.

Σε παρασκηνιακές επαφές που αναμένεται να κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψης Ρεν την Δευτέρα στην Αθήνα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της απόκλισης που μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές, ώστε να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά την επίσκεψη του επιτρόπου και πάντως πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι κοινοτικοί θα δεχθούν ένα συμβιβασμό με μέτρα που θα στοχεύουν σε πρόσθετη εξοικονόμηση «μόνο» μιας μονάδας του ΑΕΠ, αλλά με τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα έγκαιρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, ότι το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνονται οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις και το ποσοστό της απόκλισης κινείται προς τις δύο μονάδες του ΑΕΠ.

Αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα και αναληφθεί η δέσμευση για νέα διόρθωση με κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον απαιτηθεί, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «σπάσει» τη σκληρή της γραμμή και η γερμανική κυβέρνηση, επιτρέποντας να ανακοινωθεί ένα σαφέστερο σχέδιο υποστήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο αν η κυβέρνηση δυσκολευθεί να δανεισθεί από την αγορά.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις αυτές, πιθανότατα στις 8 και 9 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το κρίσιμο κοινοπρακτικό δάνειο 10ετούς διάρκειας, που θα αποτελέσει και το κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της κυβέρνησης να δανεισθεί με ανεκτό spread, έχοντας πλέον και την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να απελευθερώνει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας το έδαφος για την κρίσιμη αυτή έκδοση ομολόγων, σε μια περίοδο «στραγγαλισμού» των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο που περιγράφουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου δεν θα έχουν δραματικό χαρακτήρα, αλλά θα επιβεβαιωθεί απλώς η έξοδος της Ελλάδας από την τροχιά της χρεοκοπίας και η συνέχιση του ομαλού δανεισμού της χώρας από τις αγορές, χωρίς να χρειασθεί η ενεργοποίηση μέτρων εξωτερικής βοήθειας.

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν: "Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν. Ο κ. Ακερμαν αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, ενώ αργότερα θα δει και τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου."



(Via TA NEA RSS FEED.)

135 χρόνια φυλακή στους παιδεραστές του Ιλίου

135 χρόνια φυλακή στους παιδεραστές του Ιλίου: "ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΝΟΧΟΙ, πολυετείς καταδίκες που συνολικά φτάνουν τα 135 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς δικαίωμα αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους ήταν η ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τους τέσσερις κατηγορουμένους που επί μήνες κάθισαν στο εδώλιο λογοδοτώντας για τη συμμετοχή τους στην αποκαλούμενη υπόθεση «παιδεραστίας στο Ίλιον». Οι καταγγελίες των ανήλικων παιδιών της κατηγορούμενης μητέρας, αλλά και των παιδιών φιλικής της οικογένειας πουσύμφωνα και με τη δίωξη- έπεσαν θύματα βιασμού αποδείχθηκαν κατά την κρίση των δικαστών πέρα για πέρα αληθινές."



(Via TA NEA RSS FEED.)

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Herman Van Rompuy, non-combatant

Posted initiallu on Feb 15th 2010, 9:38 by Charlemagne on Ecomonomist

The Flemish newspaper De Morgen asked me to write them an op-ed on Herman Van Rompuy, the Belgian (and Flemish) politician who just organised his first summit as President of the European Council. It appeared in their weekend edition in translation.

MOST disputes in the European Union are struggles over money, or power. The “informal” summit of EU leaders called for February 11th by Herman Van Rompuy was intended to demonstrate the powers he wields in the new role of President of the European Council.

Mr Van Rompuy has the power to assemble the 27 heads of state and government and to set the agenda for their discussions—in this case, he wanted them to confront them with a serious question: how do we make Europe dynamic enough to pay for all the social entitlements that our citizens expect?

He has the power to cajole and persuade leaders and guide them, gently, towards a consensus. That was the plan for February 11th, anyway.  
Events decided otherwise. 

The informal summit to discuss economic growth became a crisis meeting to discuss ways to stop Greece toppling into bankruptcy. Suddenly, Mr Van Rompuy found himself chairing a heated discussion about money, and immediately one of the big limitations of his new job revealed itself.

Mr Van Rompuy is a president without a country behind him—a president without money.

So when a European Union crisis explodes that only money can fix, he will always be overshadowed by leaders who are putting their own taxpayers’ billions on the table.

Such leaders are not just making a financial sacrifice for Europe when they dig deep into their pockets. They are taking a political risk. In one opinion poll, by the Emnid institute, for instance, 71% of Germans opposed financial aid for Greece.

Mr Van Rompuy has no voters to fear. So in such disputes, he is a non-combatant: a counsellor but not a player.

Officials report that there was a moment, two days before the summit, when Mr Van Rompuy feared that Angela Merkel and Nicolas Sarkozy would reach a Franco-German deal by themselves, and announce it before the summit.

The European Council president worked hard to persuade the two leaders to wait, and bring their draft agreement to Brussels. Endorsement by 27 countries, he told them, would lend their political statement added weight.

Mr Van Rompuy got his way: the French and German leaders drafted a final deal in his office in the hideous Justus Lipsus complex near Schuman roundabout. That allowed the Belgian to announce a statement of support for Greece in the more elegant setting of the snow-covered Leopold Park, up the hill (even if, in a sign of Mr Van Rompuy’s lack of showbusiness experience, he had to deliver the statement twice, because he was inaudible to reporters the first time).

However, Mr Van Rompuy was disappointed to discover how vague that statement would have to be.

He had thought Mrs Merkel and Mr Sarkozy close to an agreement on a rescue plan for Greece.

However, with her own coalition in Germany divided, Mrs Merkel came to Brussels on a mission to stop any discussion of detailed scenarios, senior diplomats say. She cited constitutional reasons why Germany might not be able to bail out Greece, and told fellow leaders she did not trust Greece’s austerity plan.

Mr Van Rompuy discovered another limitation to his role at the summit. Once Greece was out of the way, the leaders turned to his original agenda—how to revive economic growth in Europe. Mr Van Rompuy had prepared a discussion paper, as had the president of the European Commission, José Manuel Barroso.
But, as a president without his own economy to manage, Mr Van Rompuy’s paper carried little weight, and was swiftly forgotten as a chaotic discussion broke out leaders, diplomats say. Instead, Mr Barroso used the greatest power of the European Commission—its sole right to propose new legislation—to propose a raft of concrete measures.
In case Mr Barroso’s victory was not understood, his aides printed up his PowerPoint slides into a glossy brochure. While Mr Van Rompuy was still invisibly behind the scenes, mid-afternoon, commission press officers could be seen wheeling trolleys laden with Barroso-brochures into the Justus Lipsius complex, for distribution to journalists.
It is telling that the biggest buzz at the summit was felt at the joint Sarkozy-Merkel press conference on the second floor of the Justus Lipsius. French reporters hammered away at Mr Sarkozy about the vagueness of the plan. “Speculators” need to hear the message that Europe has a strategy for Greece, the French president insisted: the tactics could be worked out later. In contrast, German reporters peppered the chancellor with questions about why and how Germany should have to bail out Greece. She stressed Greek promises to get its house in order, and endure tough monitoring.
Downstairs, in the main press theatre of the Justus Lipsius, Mr Barroso and Mr Van Rompuy shared the official summit press conference. There was no buzz in the air. As Mr Van Rompuy calmly answered questions in a low monotone, an air of desperate boredom gripped journalists. Journalists knew they should be paying attention: Mr Van Rompuy is an important and serious man. But an unworthy thought lurked in every brain: five more years of this?

The European TV channel...

  1. Nigel Farage reprimanded for criticising Baroness Ashton (FULL VERSION)


Nigel Farage harangues EU President Herman van Rompuy



EUXTV covers the business of European politics and the politics of European business. 

Answer to German Focus

Goldman Sachs joke!!!

Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο για $100.00.

 Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε, 'Συγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε."
Ο Billy απάντησε, "Τότε δώσε μου τα λεφτά μου πίσω.'
Ο αγρότης είπε, 'δεν μπορώ να το κάνω γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει....
Ο Billy είπε, 'Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο.'

Ο αγρότης ρώτησε, 'Τι θα τον κάνεις?'
και ο Billy απάντησε, "θα τον βγάλω σε λοταρία.'

Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας, 'Αποκλείεται να βγάλεις σε
λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο.' και ο Billy απάντησε 'φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανένα ότι είναι ψόφιος.'

Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε. ' Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο?'

Ο Billy είπε, 'Τον έβγαλα σε λοταρία. Πούλησα 500 εισιτήρια προς δύο
δολάρια το ένα και έτσι κέρδισα $ 998.00'

Ο αγρότης ρώτησε, 'Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε?' και ο Billy απάντησε,
' Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα
δύο του δολάρια.'........

.
.
-Ο Billy τώρα εργάζεται για την Goldman Sachs!!!!

Τρίμηνο-εφιάλτης για τις τράπεζες…

Μια κούρσα απαξίωσης χωρίς ορατό τέλος έχει αρχίσει το τελευταίο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η κρίση χρηματοδότησης του Δημοσίου έχει «συμπιέσει» τις κεφαλαιοποιήσεις των τριών μεγαλύτερων τραπεζών κατά 30-40%, με τη μετοχή της Eurobank να καταγράφει τις βαρύτερες απώλειες, που πλησιάζουν στο 40%.

Οι υποβαθμίσεις των επενδυτικών αξιολογήσεων των «ατμομηχανών» του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και «δείχνουν» προς κεφαλαιοποιήσεις… αστείες, για τις άλλοτε υπερήφανες τραπεζικές μετοχές.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους προδιαγράφεται εφιαλτικό για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς είναι και το «βαρύτερο», σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το δεύτερο τρίμηνο θα χρειασθεί να αντληθούν από τις αγορές περί τα 3,7 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της δύσκολης συγκυρίας.

Οι τραπεζίτες φοβούνται, ότι αν συνεχισθεί η αβεβαιότητα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα να ανεβάσουν και πάλι στα ύψη τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την πελατεία τους.

Στέλεχος του private banking μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας αναφέρει, ότι ήδη τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων των μικρότερων τραπεζών έχουν «τσιμπήσει» και πάλι, ανεβαίνοντας στο 3%, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες κρατούν προς το παρόν «γραμμές άμυνας», για να αποφύγουν τις νέες βαριές πιέσεις που θα προκαλούσε στην κερδοφορία τους μια νέα «μάχη» για την προσέλκυση καταθετών.

Η οδηγία που έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρμόδια στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών είναι να προχωρούν σε ad hoc «επεμβάσεις», προσφέροντας ελκυστικά επιτόκια σε πελάτες που θα εμφανίζονται με αιτήματα ανάληψης, ακόμη και ποσών που δεν θεωρούνται μεγάλα για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, όμως, αποφεύγεται προς το παρόν μια γενικευμένη αύξηση επιτοκίων, ενώ το ερώτημα όλων στην αγορά είναι ποια τράπεζα από τις τέσσερις μεγάλες θα ενδώσει πρώτη στις πιέσεις της συγκυρίας, συμπαρασύροντας και τις άλλες σε αυξήσεις επιτοκίων.

Προς το παρόν, οι τραπεζίτες το μόνο που μπορούν να εύχονται είναι μια γρήγορη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη της χώρας, με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών μέτρων, που θα πείσουν τις αγορές για την ποιότητα της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Κάθε ημέρα που περνάει, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν όλο και βαρύτερο τίμημα για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η νέα κίνηση του οίκου Fitch χθες, που προχώρησε σε… κατά συρροή υποβαθμίσεις τραπεζών, λόγω των σοβαρών μακροοικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Η Fitch υποβάθμισε σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΕΤΕ, Αlpha, Εurobank και Πειραιώς η Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τραπεζών σε F3 από F2 και διατηρώντας αρνητικό outlook. Ο οίκος σημειώνει ότι η ατομική βαθμολογία των τραπεζών υποβαθμίζεται σε C από B/C ενώ οι αξιολογήσεις όλων των χρηματοοικονομικών εργαλείων τους υποβαθμίζονται επίσης κατά μια κλίμακα.

Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου –που είναι ταυτόσημη με τις τελευταίες εκτιμήσεις και της S&P- ότι η ήδη αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και η κερδοφορία των τραπεζών θα δεχτούν νέες πιέσεις λόγω των αναμενόμενων σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα. ΗFitch εκτιμά ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για χορηγήσεις και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

 «Το τελευταίο ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερα πιστωτικά κόστη, οδηγώντας εν τέλει σε επιδείνωση της κερδοφορίας τους», αναφέρει η Fitch. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα ίδια τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να αποφευχθεί η οριστική ρήξη με τις Βρυξέλλες και τις αγορές θεωρούνται από τους οίκους αξιολογήσεων επιζήμια για τις τράπεζες, καθώς εντείνουν την ύφεση, μειώνοντας τη ζήτηση δανείων και αυξάνοντας τις επισφάλειες.

Κάπως έτσι, οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται στην περίεργη θέση, να επιθυμούν από τη μια πλευρά σκληρή και πειστική δημοσιονομική πολιτική, για να λυθεί το «εμπάργκο» των αγορών στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη να διαπιστώνουν, ότι το υφεσιακό αποτέλεσμα των μέτρων θα επιβαρύνει την κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να λήξει άμεσα η κρίση, έστω και με «βαριά» μέτρα, παρά να βρεθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους στη δυσάρεστη θέση, να… τρώνε πόρτα από τις αγορές, όπου θα προσφύγουν για να ζητήσουν 3,7 δις. ευρώ.

Source:banknews.gr

Ένα βήμα πριν την πτώχευση αν…

Πυκνώνουν επικίνδυνα τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία καθώς χθες η S&P έριξε μια ακόμα βόμβα στα θεμέλια της χώρας, εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στον επικείμενο δανεισμό όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΗS&P ανακοίνωσε ότι ίσως η Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου υποβαθμιστεί σε BBB- όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα. Μια τέτοια υποβάθμιση θα φέρει τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία (!) και μόλις μια βαθμίδα επάνω από την αξιολόγηση των λεγόμενων οικονομικών  «σκουπιδιών» (junk). 

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας μας να  επαναχρηματοδοτήσει περίπου 25 δις ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο οδηγώντας την έτσι ένα βήμα πριν την πτώχευση.

 Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης οι επενδυτές από κόσμο ξεπουλήσαν τα διετή ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην τιμή τους κατά το τελευταίο έτος. 

Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο  προκάλεσε ιδιαίτερη νευρικότητα στην Αθήνα όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις από την κατοχή του 1941 κάνοντας έτσι εμφανές ότι η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει ψυχραιμία της από την συνεχόμενη πίεση των διεθνών αγορών.

 Υπενθυμίζεται  ότι πρόσφατα η ίδια εταιρία ανακοινώσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε BBB+. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος, ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.



Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν τα παραπάνω η Πορτογαλία κατόρθωσε χθες να πουλήσει περίπου 1 δισ. € σε πενταετή ομόλογα με εξαιρετικά ικανοποιητικό επιτόκιο ενώ σε ανακοίνωση του οργανισμού διαχείρισης του δημόσιου χρέους της  αναφέρεται ότι συνολικά, φέτος αναμένεται να χρειαστεί περί τα 20 δις ευρώ από τις αγορές δηλαδή περίπου τα μισά από όσα αναμένεται να χρειαστεί η Ελλάδα.

 Είναι πλέον προφανές ότι η πίεση για τη λήψη άμεσων νέων σκληρών μέτρων είναι κάτι παραπάνω από εξοντωτική καθώς σε περίπτωση που η S&P  πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου την «απειλή» της η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη.

 Το στοίχημα πλέον που από την έκβασή του θα κριθεί η όχι πτώχευση της χώρας  είναι εάν η τωρινή κυβέρνηση θα αντέξει να πάρει σκληρά μέτρα, όπως η δραστική μείωση των μισθών, επιδομάτων κ.λπ. στο δημόσιο τομέα, αύξηση του Φ.Π.Α κ.α

 Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται πλέον σαφές ότι χωρίς έξωθεν παρέμβαση και μάλιστα ουσιαστικού  και όχι τυπικού περιεχομένου η χώρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την πτώχευση.

Source: sofokleous10.gr

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Economist: Το ΔΝΤ πρέπει να σώσει την Ελλάδα

Economist: Το ΔΝΤ πρέπει να σώσει την Ελλάδα: "

dntΤο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ελαττωματικό, διακηρύσσει ο Economist και αντιπροτείνει την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, το σχέδιο των Ευρωπαίων έχει σοβαρές αδυναμίες, με πρώτη και κύρια την ασάφειά του. «Η ασάφεια ίσως να είναι σύμπτωμα του πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί – αφού, για παράδειγμα, εσωτερικές αντιρρήσεις σε Γαλλία ή Γερμανία θα μπορούσαν να το χαλάσουν».

 


Η δεύτερη αδυναμία είναι ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσει να εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή αρκετά γρήγορα. «Και αυτό δεν είναι μόνο εξαιτίας της κλίμακας του έργου. Σε λίγους μόνο μήνες, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου επιζητά να ανατρέψει δεκαετίες φοροδιαφυγής και εύκολου κρατικού χρήματος», εξηγεί ο Economist, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες, σε απεργία έχουν κατέβει μέχρι και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. «Υπάρχει ένα όριο στις αντοχές των Ελλήνων, όμως, κανείς δεν ξέρει ποιο είναι αυτό».


 


Για αυτό και ο Economist θεωρεί πως για όσο καιρό οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες, θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι επενδυτές ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ανοιχτό σε «χάρες» που περνούν από την πίσω πόρτα.


 


«Θα προτιμούσαμε να δώσουμε στο ΔΝΤ τον πλήρη έλεγχο, ακόμα και εάν στις Βρυξέλλες αυτό αντιμετωπίζεται σαν ταπείνωση και στην Αθήνα το ταμείο θεωρείται βραχίονας της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει το δημοσίευμα.

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

ΟΤΕ: Στα 10 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο η HSBC

ΟΤΕ: Στα 10 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο η HSBC: "

Στα 10 ευρώ από 11,5 πριν, μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η HSBC σε έκθεση διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση Neutral.
Όπως εξηγεί ο οίκος, η περικοπή της τιμής στόχου έρχεται ως απόρροια της περικοπής των εκτιμήσεών του για τα μεγέθη του ομίλου, αλλά και λόγω της απουσίας οποιουδήποτε καταλύτη που θα μπορούσε να ωθήσει τον τίτλο βραχυπρόθεσμα, όπως επί παραδείγματι θα μπορούσε να λειτουργήσει η προοπτική μιας μείωσης προσωπικού.


Το 2010, εκτιμά η HSBC, θα είναι άλλη μία δύσκολη χρονιά, λόγω της αύξηση του ανταγωνισμού, της αυστηρής ρυθμιστικής κατάστασης και των αδύναμων μακροοικονομικών συνθηκών.
Κάμψη κερδών κατά 51% έως τα 72 εκατ. ευρώ προβλέπει ο οίκος ότι θα εμφανίσει ο όμιλος ΟΤΕ στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ κατά την εκτίμησή του τα EBITDA θα υποχωρήσουν κατά 12% στα 499 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο του έτους τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 402 εκατ. ευρώ (από 602 εκατ. ευρώ πέρσι), τα έσοδα στα 5,98 δισ. (από 6,4 δισ. ευρώ) και τα EBITDA στα 2,12 δισ. ευρώ από 2,34 δισ. ευρώ."



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

ΟΤΕ: Υποχώρηση κερδών- εσόδων Q4 βλέπει η Euroxx

ΟΤΕ: Υποχώρηση κερδών- εσόδων Q4 βλέπει η Euroxx: "

Υποχώρηση κατά 89,2% αναμένει η Euroxx Securities ότι θα εμφανίσουν τα κέρδη του ΟΤΕ στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και θα διαμορφωθούν στα 10,8 εκατ. ευρώ, λόγω και της έκτακτης φορολογίας των 105 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε στο ως άνω διάστημα.
Τα έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 7,3% λεως τα 1,52 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA εκτιμώνται στα 526,3 εκατ. ευρώ με υποχώρηση 2,5%. Η χρηματιστηριακή αναμένει το μέρισμα να διαμορφωθεί στα 0,6 ευρώ.
Για το σύνολο του 2009 η χρηματιστηριακή αναμένει κέρδη στα 445 εκατ. ευρώ (από 602 το 2008) και έσοδα στα 5,98 δισ. ευρώ (από 6,4 δισ. ευρώ). Ο ΟΤΕ είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει αποτελέσματα την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου.
Η τιμή στόχος για τη μετοχή του Οργανισμού είναι στα 14,6 ευρώ ενώ η σύσταση είναι overweight.


 

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

ΟΤΕ: Μείωση τιμής – στόχου από Citigroup

ΟΤΕ: Μείωση τιμής – στόχου από Citigroup: "Στα 12 ευρώ από τα 14 ευρώ μείωσε η Citigroup την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, διατηρώντας την αξιολόγηση «buy», σύμφωνα με το Reuters."



(Via Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM.)

Σμάγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα

Σμάγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την ΕE αφήνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι, στον απόηχο του σχετικού δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel. Μικρότερη των 20-25 δισ. ευρώ μια πιθανή βοήθεια."



(Via Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : NEWSROOM.)

Σύγκρουση Ερντογάν-Στρατού με συλλήψεις στρατηγών

Σύγκρουση Ερντογάν-Στρατού με συλλήψεις στρατηγών: "«Πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου είδα τόσες πολλές συλλήψεις πρώην στρατηγών και στρατιωτικών», σχολίαζε χθες  ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Φατίχ Τσεγκιργκέ. Στο πλαίσιο των ερευνών του σχεδίου Βαριά για ανατροπή της κυβέρνησης  συνελήφθησαν πάνω από 40 πρώην στρατιωτικοί ανάμεσά τους και πρώην στρατηγοί, φέρνοντας και πάλι τα πάνω-κάτω στην Τουρκία."



(Via TA NEA RSS FEED.)

Σήμερα είναι χειρότερα

Σήμερα είναι χειρότερα: "1979: «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε στην οικονομία μας με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται σήμερα. Μ΄ αυτό εξαγγέλλονται σκληρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο καλπασμός των τιμών και να αποτραπεί η εξάπλωση μιας γενικής ψυχολογίας ανατιμήσεων, επικίνδυνης για το οικονομικό σύστημα της χώρας. Κύριο μέτρο είναι η επιβολή γενικού παγώματος των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων, γιατί ο πληθωρισμός- σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου κ. Γ. Παναγιωτόπουλου(φωτό αριστερά) - γεννά πληθωρισμό."



(Via TA NEA RSS FEED.)

«Μαύρο χρήμα μέσω... ΟΤΕ»

«Μαύρο χρήμα μέσω... ΟΤΕ»: "ΜΕΣΩ ΟΤΕ γίνονταν οι «διαδρομές» του μαύρου χρήματος σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Ζίμενς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σύμφωνα με το τετρασέλιδο έγγραφο, ο ΟΤΕ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις ρήτρες που διέθετε ο Οργανισμός για την εξασφάλιση των συμφερόντων του. Αφορά δε συζήτηση που έγινε στην Αθήνα (8/3/2006) μεταξύ του υπεύθυνου των εσωτερικών υποθέσεων της Ζίμενς κ. Χούμπερ, του γενικού διευθυντή Πρ."



(Via TA NEA RSS FEED.)

Τα ελληνικά κόλπα της Wall Street

Τα ελληνικά κόλπα της Wall Street: "

wall22Στις τακτικές της Γουόλ Στριτ, παρόμοιες με εκείνες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, αποδίδεται η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα ως επίσης και η υπονόμευση του Ευρώ, αφού δόθηκε δυνατότητα σε Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν τα αυξανόμενα χρέη τους.

Στοιχεία καταδεικνύουν ότι με την βοήθεια της Γουόλ Στριτ, η Ελλάδα ενεπλάκη σε μία πολύχρονη προσπάθεια παραπλάνησης της Ευρώπης για το εξωτερικό της χρέος. Ειδικά μία συμφωνία που συντάχθηκε από την τράπεζα Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει από τις Βρυξέλες χρέη δισεκατομμυρίων.

 


Στις αρχές Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της τράπεζας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γκάρι Κόν, πρότεινε στην κυβέρνηση ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα μετέθετε για το μέλλον την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας στο σύστημα υγείας.


 


Η πρόταση είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Το 2001, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, η Goldman την βοήθησε να δανειστεί κρυφά δισεκατομμύρια. Η συμφωνία που δεν δημοσιοποιήθηκε, αφού έτυχε χειρισμού ως συναλλαγματική πράξη παρά ως δάνειο, βοήθησε την Αθήνα να ανταποκριθεί στους κανονισμούς της Ευρώπης περί ελλείμματος, ενώ συνέχιζε να ξοδεύει πέραν των δυνατοτήτων της.


 


 


Προβληματίζει ο ρόλος της Γουόλ Στριτ


Αν και η τελευταία πρόταση της Goldman δεν έγινε δεκτή, οι συμφωνίες που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία εγείρουν ερωτηματικά για τον ρόλο της Γουόλ Στριτ.


 


Όπως και στην κρίση στην Αμερική, έτσι και στην περίπτωση της συσσώρευσης του χρέους της Ελλάδας, ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα χρηματοπιστωτικά παράγωγα. Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Goldman Sachs, την JP Morgan Chase και από άλλες τράπεζες, διευκόλυναν τους πολιτικούς στην Ελλάδα, την Ιταλία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες να αποκρύπτουν τον πρόσθετο δανεισμό.


 


Με δεκάδες συμφωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τράπεζες προμήθευαν τις κυβερνήσεις με ρευστό, με αντάλλαγμα όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, την υποθήκευση των δικαιωμάτων για τα τέλη των αεροδρομίων και των εισπράξεων από το κρατικό λαχείο.


 


Επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες δεν καταγράφονται ως δάνεια, παραπλάνησαν τους επενδυτές και τους ρυθμιστές σχετικά με την έκταση των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Σε ορισμένες από τις συμφωνίες δόθηκαν ονόματα από την Ελληνική μυθολογία. Μία από αυτές ονομάστηκε Αίολος.


 


Δεν πρέπει να πτωχεύσει η Ελλάδα…


Η κρίση στην Ελλάδα συνιστά την πλέον σημαντική πρόκληση για το Ευρώ, και τον στόχο για οικονομική ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου. Η Ελλάδα, είναι μια πολύ μεγάλη χώρα για να της επιτραπεί να πτωχεύσει. Τα χρέη της ανέρχονται στα $300 δισεκατομμύρια δολάρια και τυχόν αποτυχία θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.


 


Το πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν είναι δημιούργημα της Γουόλ Στριτ. Ωστόσο οι τραπεζίτες διευκόλυναν την Ελλάδα και άλλους να δανειστούν πέραν των δυνατοτήτων του, με συμφωνίες που κατά τα άλλα ήταν νόμιμες. Η αγορά για εξωτερικό χρέος – ο όρος της Γουόλ Στριτ για την παραχώρηση δανείων σε κυβερνήσεις – είναι αχαλίνωτη και αχανής. «Αν μία κυβέρνηση θέλει να εξαπατήσει, μπορεί να το πράξει» δήλωσε ο Γκάρι Σκινάζι, βετεράνος αξιωματούχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


 


Οι τράπεζες δεν έπραξαν τίποτα άλλο παρά να εκμεταλλευθούν τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων που ξόδευαν αλόγιστα. Παρόλο ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύθηκε την πρόταση της Goldman τον Δεκέμβριο του 2009, εντούτοις κατέβαλε στην τράπεζα περίπου $300 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή για διευθέτηση της συναλλαγής το 2001. Τέτοια παράγωγα, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προσθέτουν στην αβεβαιότητα για το πόσο βαθιά είναι η κρίση στην Ελλάδα, ως επίσης για το ποιες άλλες κυβερνήσεις ενδεχόμενα να συνήψαν ανάλογες συμφωνίες.


 


Τα αμαρτωλά παράγωγα


Η γέννηση του Ευρώ, που αποσκοπούσε στην οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, δεν ήταν χωρίς αμαρτίες. Η Ιταλία και η Ελλάδα εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη με μεγαλύτερα ελλείμματα από τα επιτρεπτά. Ωστόσο αντί να αυξήσουν τους φόρους ή να μειώσουν τα έξοδα, προχώρησαν στην τεχνητή μείωση των ελλειμμάτων τους με την αξιοποίηση παραγώγων. Η συμφωνία του 2001 περιελάμβανε έναν τύπο παραγώγου γνωστού ως «εμπορία με ανταλλαγή». Ένα τέτοιο εργαλείο, που αποκαλείται «ανταλλαγή συναλλαγματικής ισοτιμίας» μπορεί να βοηθήσει εταιρείες και χώρες να ανταποκριθούν στις παλινδρομήσεις στα κόστη δανεισμού, με το να ανταλλάζουν αποπληρωμές με σταθερό επιτόκιο με αποπληρωμές με κυμαινόμενο επιτόκιο και αντιστρόφως.


 


Στην Ελλάδα, η οικονομική αλχημεία ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένη. Για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ρευστό, οι Έλληνες αξιωματούχοι υποθήκευσαν τα αεροδρόμια και τους αυτοκινητόδρομους. Ο Αίολος, η νομική οντότητα που δημιουργήθηκε το 2001, βοήθησε την Ελλάδα να παρουσιάσει μειωμένο χρέος στον ισολογισμό της. Παρόμοια συμφωνία το 2000, με την ονομασία Αριάδνη, ρήμαξε τα έσοδα από το κρατικό λαχείο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ταξινόμησε αυτές τις συναλλαγές ως πωλήσεις και όχι ως δάνεια, προκαλώντας την αντίδραση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών οι οποίοι το 2002 αντέστρεψαν τα ισχύοντα.


 


Αν και τέτοιες λογιστικές αλχημείες ενδεχόμενα να είναι βραχυπρόθεσμα επωφελείς, εντούτοις μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Το 2005, Goldman πώλησε το παράγωγο ανταλλαγής συναλλάγματος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, και το 2008 την βοήθησε να εντάξει το παράγωγο σε μία νομική οντότητα με την ονομασία Τίτλος. Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοπιστωτικών ερευνών Dealogic, η Εθνική Τράπεζα διατήρησε τις μετοχές που εξέδωσε η Τίτλος, ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για να δανειστεί ακόμη περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


 


Ο Έντουαρτ Μάντσεστερ, ανώτατος στέλεχος της Moody’s, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποδειχθεί τελικά επιζήμια για την Ελλάδα, λόγω των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων αποπληρωμής του δανείου, ενώ ειδικά για την Τίτλος επισήμανε ότι δεν θα αποφέρει κέρδη στην Ελληνική κυβέρνηση.


 

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Μάθιου Νίμιτς: Οι σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων βρίσκονται ...

Μάθιου Νίμιτς: Οι σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων βρίσκονται ...: "

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε πως βλέπει τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», λίγο πριν την επίσκεψή του σε Αθήνα και Σκόπια. Ο Νίμιτς φτάνει στα Σκόπια σήμερα, Τρίτη, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή.


«Είμαστε σε κρίσιμο σημαντικό σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεθνής διάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική. Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργητικότητα και θα προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την επίσκεψη», δήλωσε στη ΝΕΤ ο κ.Νίμιτς.


Επισημαίνει, επίσης, την επιρροή του Έλληνα πρωθυπουργού με τις πρωτοβουλίες του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.


«Αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα της ονομασίας στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της ατζέντας. Από την αρχή έδωσε σημασία στο θέμα και μου έδωσε να καταλάβω ότι το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Επίσης ο πρωθυπουργός έχει προσωπική επιρροή πέρα από το θέμα και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ΕΕ με την 'Αντζέντα 2014' και τις πρωτοβουλίες του για τις διμερείς συναντήσεις», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς.


Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, ο κ.Νίμιτς κομίζει στις δύο πρωτεύουσες δέσμη ιδεών με στοιχεία που είχαν συζητηθεί από τις δύο πλευρές και σε παλαιότερες προτάσεις του.

"



(Via Πολιτική.)

Το colpo grosso της κ.Μπιρμπίλη

Το colpo grosso της κ.Μπιρμπίλη: "


mini_cooperΌσοι από τους 200.000 ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. πίστεψαν ότι με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας γλίτωσαν τα άδικα και υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας κάνουν λάθος, γιατί τώρα αρχίζει ο πραγματικός «Γολγοθάς» της γραφειοκρατίας γι’ αυτούς. Διότι, αν «ποντάρουν» στη δήλωση μετάνοιας του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα «δεσμεύτηκε» να διορθώσει την αδικία, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας ενός οχήματος, με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους ΔΟΥ, ισχύει το πολύ για ένα ημερολογιακό έτος, μετά την παρέλευση του οποίου οι ΔΟΥ δεν υποχρεούνται να φυλάσσουν τις κατατεθειμένες πινακίδες, αλλά τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιών που τις εξέδωσε.


 


Αυτό σημαίνει  ότι ένας πολίτης που κατέθεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος του μέχρι τις 31η  Δεκεμβρίου 2009, η οικεία ΔΟΥ θα διατηρήσει τις πινακίδες σε φύλαξη, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Όμως και πάλι δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς, λόγω του υπέρογκου αριθμού πινακίδων που έχουν κατατεθεί  μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010, ημερομηνία που λήγει και η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για την παραλαβή των τελών κυκλοφορίας, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει υπεύθυνα ότι οι διευθύνσεις των ΔΟΥ επικαλούμενες αδυναμία και έλλειψη χώρων φύλαξης, δεν θα τις αποστείλουν και νωρίτερα στις αρμόδιες Διευθύνσεις Συγκοινωνιών. Και μόνο από αυτή την εξέλιξη, η οποία θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, η διαδικασία για την επανάκτηση  των πινακίδων κυκλοφορίας από τον κάτοχο του οχήματος είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς ο ενδιαφερόμενος προς επανακυκλοφορία οχήματος θα πρέπει πλέον να αναζητήσει τις πινακίδες του οχήματος του στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών που το όχημα τακτοποιήθηκε και έλαβε άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.


 


Χρόνο και χρήμα


 


Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, όπου επίσης θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, οι πινακίδες κυκλοφορίας είτε να έχουν καταστραφεί είτε να έχουν χαθεί-είναι καθ’ οδόν και δεν έφτασαν ακόμα είναι η συνήθης δικαιολογία- ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζητήσει την επανέκδοση των πινακίδων του. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η διαδικασία προβλέπει την κατάθεση σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από το σχετικό παράβολο ύψους περίπου 80 ευρώ, συν τις λοιπές διαδικασίες. Χωρίς, βεβαίως, να υπολογίζεται το χάσιμο χρόνου από το απαιτούμενο «τρέξιμο», το κόστος για την επανέκδοση πινακίδων κυκλοφορίας και μάλιστα με άλλο, νέο αριθμό, φτάνει τουλάχιστον το ύψος του «πράσινου τέλους», του χαρατσιού το οποίο ήταν και η αφορμή για την κατάθεση των πινακίδων!


Όλα αυτά, βεβαίως, ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι η Διεύθυνση Συγκοινωνιών, στην οποία τακτοποιήθηκε το εν λόγω όχημα, είναι στην έδρα του κατόχου. Διότι αν το αυτοκίνητο τακτοποιήθηκε για παράδειγμα στη Λάρισα και ο ιδιοκτήτης του ζει στην Αθήνα, τότε το κόστος επανέκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας, ξεπερνά κατά πολύ το «πράσινο τέλος».


 


Προσοχή στις ημερομηνίες


 


Όμως τα βάσανα για τους ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ., οι οποίο αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας εις ένδειξη αντίδρασης και διαφωνίας για το άδικο μέτρο των «πράσινων τελών», δεν σταματούν εκεί. Διότι για όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, το ΚΕΠΥΟ δεν θα προχωρήσει του χρόνου σε έκδοση του σχετικού ειδοποιητηρίου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Και τούτο διότι το όχημα εμφανίζεται στις «οθόνες» του  ΚΕΠΥΟ ως «εκτός κυκλοφορίας», άρα «ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΟ ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ».


Ο ενδιαφερόμενος, λοιπόν, να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία της «επανατακτοποίησης», θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ όπου κατέθεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας, είτε προ της λήξης του ημερολογιακού έτους, οπότε θα υποχρεωθεί τότε να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, είτε να ρισκάρει το «χάσιμο» και την όλη διαδικασία επανέκδοσης που προαναφέραμε.


Στο μεταξύ, το ακινητοποιημένο Ι.Χ. θα «παλιώνει» στον ιδιωτικό χώρο φύλαξης που έχει εγγράφως υποδείξει ο ιδιοκτήτης του. Διότι αν «παλιώνει» στο πεζοδρόμιο, πέραν της πιθανής ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί για «ψευδή δήλωση», ο δήμος θα υποχρεωθεί να το απομακρύνει ως πηγή ρύπανσης και εστία μικροβίων, ενώ τα έξοδα και οι δαπάνες της όλης διαδικασίας επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του…


Κι αν αναρωτιέστε που θα σας βρει, πολύ απλά από τον αριθμό πλαισίου, με βάση τον οποίο τακτοποιήθηκε και φυσικά αναφέρει όλες τις ιδιοκτησιακές μεταβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της διαδικασίας απόσυρσης από τους δήμους ξεπερνά τα 500 ευρώ, πλέον λοιπών επιβαρύνσεων και εφόσον  ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των δήμων, το ποσό μεταβιβάζεται στις οικείες ΔΟΥ και χρεώνεται αυτόματα ο λογαριασμός του υπόχρεου.


«Πρόκειται στην ουσία για μια υποχρεωτική απόσυρση, χωρίς το κράτος να δώσει κίνητρα και χωρίς να του κοστίσει ούτε ένα ευρώ», δηλώνει οργισμένος ιδιοκτήτης εμπορίας αυτοκινήτων, ο οποίος προκειμένου να γλιτώσει τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που θα έπρεπε να καταβάλλει για τα αυτοκίνητα που είχε στην αντιπροσωπεία του, κατέθεσε περί τις 250 πινακίδες κυκλοφορίας.


Περιμένοντας «καλύτερες μέρες», όπου κάποιος πελάτης θα ενδιαφερθεί να αγοράσει κάποιο από τα «στολίδια» της έκθεσής του, αν βεβαίως πρώτα, ο πρωθυπουργός «φτιάξει» την αδικία του «πράσινου τέλους» από του χρόνου…

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Τα 12 μέτρα-σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τα 12 μέτρα-σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα: "

dntΑπολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του αφορολογήτου στις αγοραπωλησίες ακινήτων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και περικοπή του 14ου μισθού, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να περιορίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.


Ήδη οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού επεξεργάζονται σχέδιο δώδεκα σημείων με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Αναλυτικά τα δώδεκα μέτρα - φωτιά του ΔΝΤ είναι τα εξής:


 


1.Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Εισηγούνται τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.


 


2.Φοροαπαλλαγές: Να περικοπούν οι εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και να κλείσει το παράθυρο των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης για μια σειρά εισοδημάτων. Έτσι θα συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).


 


3.Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.


 


4.ΦΠΑ: Αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% ή μείωση των συντελεστών του φόρου από τρεις σε δύο βαθμίδες. Σε περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε θα μεταταγούν δεκάδες προϊόντα από τον μεσαίο συντελεστή 9% στον υψηλό συντελεστή 19%. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ που σήμερα είναι 4,5%. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ προτείνει αύξηση των συντελεστών του φόρου (μεσαίου και υψηλού) κατά δύο μονάδες.


 


5.Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).


 


6.Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.


 


7.Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.


 


8.ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.


 


9.13ος-14ος μισθός: Από το ΔΝΤ προέρχεται η πρόταση-σοκ για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Δηλαδή, το δώρο του Πάσχα, το επίδομα αδείας και εν συνεχεία το δώρο των Χριστουγέννων σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει στο πακέτο των περικοπών να περιληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας.


 


10.Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.


 


11.Μεταρρυθμίσεις: Στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.


 


12.Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)