Κατά 2% θα συρρικνωθεί η αγορά τηλεπικοινωνιακού ...: "
Οι πιέσεις που ασκούνται στον τομέα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ενδεχομένως να αναγκάσουν ορισμένες από τις εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν σε πώληση δραστηριοτήτων ή σε κινήσεις συγχώνευσης, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών περιορίζουν τις δαπάνες τους.Σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας ερευνών Gartner, η αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, έναντι υποχώρησης 7% το 2009, ενώ ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές κάνουν λόγο για οριακή ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.
Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (συνολικής αξίας 81,7 δισ. δολαρίων) υπέστη πέρυσι ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από κινεζικές εταιρείες, όπως οι Huawei και η ΖΤΕ εντάθηκαν, κατέστη εντονότερος, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
«Οι τρέχουσες τιμές δεν είναι σε επίπεδα που μπορούν να στηρίξουν πολλούς παίκτες στον τομέα τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο αριθμός των μεγάλων ομίλων θα μειωθεί στους τρεις στη διάρκεια του 2010», εκτιμά αναλυτής της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Northstream.
Αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Nokia Siemens Ρατζίφ Σουρι, συμφωνούν με την παραπάνω άποψη, χωρίς όμως να την τοποθετούν χρονικά εντός του 2010.
Σήμερα, υπάρχουν πέντε μεγάλοι κατασκευστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο: η σουηδική Ericsson η φινλανδο-γερμανική Nokia Siemens Networks, η Alcatel-Lucent και οι κινεζικές Huawei και ΖΤΕ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ericsson -με βασικό σημείο στήριξης την ηγετική της θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας- καθώς και η Huawei -χάρη στη βάση χαμηλού κόστους και το αυξανόμενο τεχνολογικό της προβάδισμα- έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να «επιβιώσουν» της κρίσης.
Η Ericsson αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με μερίδιο ελέγχου 32% της παγκόσμιας αγοράς, ακολουθούμενη από την κινεζική Huawei, της οποίας το μερίδιο ελέγχου σχεδόν διπλασιάσθηκε στο τρίτο τρίμηνο, στο 20%.
Ακολουθούν η Nokia Siemens, με ποσοστό 20%, Alcatel-Lucent με 13% και ΖΤΕ με 7%, αλλά και η Cisco, που τον Οκτώβριο ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά της Starent Networks Corp., έναντι 2,9 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που την θέτει σε άμεσο ανταγωνισμό με τους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
"(Via Διεθνή.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου