Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

«Μαϊμού» η έκδοση ομολόγων!

«Μαϊμού» η έκδοση ομολόγων!: "

financial-timesΗχηρές «κανονιές» από το Λονδίνο προς την Αθήνα ήχησαν και πάλι αργά χθες βράδυ, αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς στο Σίτι: για δεύτερη συνεχή βραδιά, οι Financial Times προετοίμασαν σκηνικό… γκραν γκινιόλ για την αυριανή διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, με ένα ρεπορτάζ που αν μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι αληθές θα αποτελούσε το μεγαλύτερο ίσως «καρφί στην «σταύρωση» της ελληνικής οικονομίας.



Οι πολεμικές «ιαχές» από το Σίτι κατά των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον συνεχείς, καθώς:


-         Λίγες ώρες μετά το «θρίαμβο» του υπ. Οικονομικών, να προσελκύσει 25 δισ. ευρώ στην έκδοση 5ετών ομολόγων, οι Financial Times μοίρασαν προχθές το βράδυ στους συνδρομητές τους, με την ένδειξη ‘breaking news’ (έκτακτη είδηση) το ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη αποτυχία της Ελλάδας να προσελκύσει ενδιαφέρον των Κινέζων για την αγορά ομολόγων αξίας 25 δισ. ευρώ, επειδή, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραχωρήσει συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα.


-         Το ρεπορτάζ κυριάρχησε στη χθεσινή διεθνή ειδησεογραφία, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας στα όρια της χρεοκοπίας, που εκλιπαρεί τους Κινέζους για ρευστό και τα ελληνικά ομόλογα καταβαραθρώθηκαν, με το spread της 10ετίας να εκτινάσσεται ως τις 380 μονάδες βάσης, με ημερήσια άνοδο ρεκόρ 68 μονάδων. Τα ίδια τα 5ετή ομόλογα που είχαν πουληθεί σαν… ζεστά ψωμιά την Τρίτη, χθες «βούλιαξαν» με το spread να ανοίγει κατά 35 μονάδες.


-         Το επόμενο «χτύπημα» του Λονδίνου ήρθε πάλι αργά χθες βράδυ, προετοιμάζοντας το σκηνικό για νέο «μακελειό» στη σημερινή διαπραγμάτευση των ομολόγων: ρεπορτάζ των Financial Times, που μοιράσθηκε επίσης σαν έκτακτη είδηση στους συνδρομητές, αμφισβητεί την ίδια τη… γνησιότητα της επιτυχούς έκδοσης 5ετών ομολόγων, φιλοξενώντας δηλώσεις στελεχών της αγοράς, που αφήνουν να εννοηθεί ότι τα 25 δισ. ευρώ των κεφαλαίων που προσφέρθηκαν ήταν μια απλή ταχυδακτυλουργία των αναδόχων της έκδοσης, για να παρασύρουν τους επενδυτές να αγοράσουν τίτλους!


 


Καταιγιστικοί υπαινιγμοί…


Το ρεπορτάζ των F.T. περιλαμβάνει καταιγιστικούς υπαινιγμούς κατά της έκδοσης: «παρά το μεγάλο βιβλίο εντολών αγοράς, που θα υποδήλωνε ισχυρή ζήτηση, η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε από το 6,10% στο 6,35% στη δευτερογενή αγορά», τονίζεται. «Ορισμένοι αμφισβητούν αν η ζήτηση που εμφανίσθηκε ήταν πραγματική», επισημαίνουν οι ρεπόρτερ των F.T.


Στέλεχος της αγοράς που μιλάει ανώνυμα, προβάλει τον ισχυρισμό ότι οι ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης δημιούργησαν τεχνητά κλίμα υπερβολικής ζήτησης, οι επενδυτές είχαν την προσδοκία μεγάλης ανόδου μετά την αρχική διάθεση των τίτλων και παρασύρθηκαν σαν κοπάδι ζώων να αγοράσουν τα ελληνικά πενταετή ομόλογα. «Το υπονοούμενο ήταν, ότι πρέπει να αγοράσεις γιατί η έκδοση θα υπερκαλυφθεί δέκα φορές. Είναι ψυχολογία κοπαδιού. Δείχνει πώς ανώριμη είναι η αγορά. Είναι μια προσβολή στη δική μας πλευρά της αγοράς», τονίζει ο ίδιος διαχειριστής.


Επώνυμα μιλάει στο ρεπορτάζ ο Γκάρι Τζένκινς, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Evolution. «Τα κομπιουτεράκια των αναδόχων τραπεζών στις κοινοπρακτικές εκδόσεις φαίνεται ότι πάντα προσθέτουν μηδενικά στο πραγματικό ύψος των προσφορών.


Άλλο ένα δηλητηριώδες βέλος στα ελληνικά ομόλογα ήλθε από το Bloomberg, που παραθέτει σε σχετικό ρεπορτάζ άλλη μια δήλωση του κ. Τζένκινς της Evolution με δηλητηριώδες περιεχόμενο: «αν δεν σταθεροποιηθεί αυτό το ομόλογο, αν γενικά δεν σταθεροποιηθούν τα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα τους δανείσει την επόμενη φορά και σε ποια τιμή»;


Στην πραγματικότητα, τονίζουν στελέχη της αγοράς στην Αθήνα, το σχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου και των έξι τραπεζών που συνδιοργάνωσαν την επίμαχη έκδοση ήταν να διορθώσουν απότομα τις τάσεις της αγοράς, κοντράροντας ευθέως όσους σορτάριζαν επιθετικά τα ελληνικά ομόλογα. Και αρχικά το πέτυχαν, όταν η έκδοση φάνηκε ότι πετυχαίνει και για λίγες ώρες έκλεισαν κάποιες ανοιχτές θέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει το spread.


«Θαύμα» για λίγες ώρες!


Το «θαύμα» κράτησε μόνο λίγες ώρες, καθώς η πίεση επανήλθε ακόμη πιο βίαια από τις «αρκούδες» της αγοράς, που φαίνεται ότι έχουν την υποψία, ότι μετά τα περιβόητα Greek statistics υπάρχουν και οι εκδόσεις ομολόγων α λα ελληνικά, με τεχνητά «φουσκωμένη» προσφορά κεφαλαίων. Και οι αρκούδες φαίνεται ότι δικαιώνονται: αν πραγματικά είχε σχηματισθεί μια «ουρά» 25 δισ. ευρώ για τα 5ετή ομόλογα, την επόμενη ημέρα η τιμή τους θα έπρεπε να εκτιναχθεί και οι αποδόσεις τους να πέσουν, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.


Τώρα, το «μπαλάκι» περνάει στο στρατόπεδο του κ. Παπακωνσταντίνου και των αναδόχων: αν δεν διορθωθεί θεαματικά η κατάσταση τις επόμενες ώρες  και ημέρες, αν τα spread δεν ξανακλείσουν γρήγορα, θα επιβεβαιωθούν εμπράκτως οι υποψίες όσων πιστεύουν, ότι για να αλλάξει γρήγορα τις δυσμενείς τάσεις της αγοράς το υπουργείο Οικονομικών και οι ανάδοχοι κατέφυγαν σε λαθροχειρίες, με βαρύ κόστος για τη χώρα.


Οι παλαιότεροι τραπεζικοί παράγοντες της αγοράς, πάντως, θυμήθηκαν μια παροιμιώδη γκάφα από το παρελθόν, όταν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, πίεζε τεχνητά από έκδοση σε έκδοση τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, έχοντας τότε το προνόμιο να καθορίζει μόνος του τα επιτόκια. Μέχρι που κάποια έκδοση έμεινε ακάλυπτη από τις τράπεζες, που αντέδρασαν στην άνωθεν επιβεβλημένη μείωση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η δραχμή με αποσταθεροποίηση.


Ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζουν τα έμπειρα στελέχη, από τον υπερβάλλοντα ζήλο του τράβηξε και εκείνος το σχοινί περισσότερο από όσο θα γινόταν εύλογα δεκτό από τις αγορές και σήμερα η χώρα πληρώνει το βαρύ τίμημα, με τη νέα θύελλα στη διαπραγμάτευση των ομολόγων.


Το πιθανότερο για τη συνέχεια των εξελίξεων, προβλέπουν τα ίδια στελέχη, είναι να υποχρεωθούν οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης να… βάλουν ρεφενέ για να προστατεύσουν την καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων από τις επιθέσεις και να περισώσουν το δικό τους κύρος στην αγορά. Το ερώτημα, όμως, είναι αν τα «πυρομαχικά» των αναδόχων και οι απώλειες που θα είναι διατεθειμένοι να υποστούν θα είναι επαρκή για να «οχυρωθεί» η αγορά. Ή αν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις των… αρκούδων, που είναι άγνωστο πόσα κεφάλαια θα ήθελαν να διαθέσουν για να ταπεινώσουν την Ελλάδα και να επιβάλλουν την… τάξη στις κοινοπρακτικές εκδόσεις διεθνώς.

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου