Νέα στοιχεία στην έρευνα της Δικαιοσύνης για τη σκανδαλώδη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός από την Cosmote προσθέτει «καυτό» υπόμνημα που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον αρμόδιο 20ο ανακριτή, κ. Δεμέστιχα! Το έγγραφο σημειωτέον κατατέθηκε λίγο πριν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο και την ώρα που αναμένεται από τον ανακριτή το πόρισμα πραγματογνωμόνων για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας της Γερμανός κατά το χρόνο εξαγοράς της (για το οποίο, πάντως, έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά ο διορισμός ως πραγματογνωμόνων δύο μικρών εταιρειών, καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες ορκωτών αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγέλλοντες, που έχουν επίσης υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές αντίθετες στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού που ακολουθούνται στο δίκτυο franchising της Γερμανός, θέτουν ενώπιον του ανακριτή μια σοβαρή παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει σοβαρά τη θέση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ανατρέποντας την επιχειρηματολογία με την οποία επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί το τίμημα-μαμούθ της εξαγοράς (1,3 δις. ευρώ):
- Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο, επικαλούμενοι τη σχετική καταγγελία τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία επισυνάπτουν στο κείμενό τους, για «παράνομες και αυτοδίκαια άκυρες συμβάσεις της Γερμανός με τους δικαιοδόχους του δικτύου διανομής, δηλαδή με τα καταστήματα που λειτουργούν υπό το σήμα “Γερμανός”».
- Τονίζουν, μάλιστα, ότι η καταγγελία τους είναι «παραδεκτή, βάσιμη, αποδεδειγμένη και λεπτομερής και εξ αυτής πηγάζει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι η καταγγελλόμενη εταιρία Γερμανός προέβαινε επί σειρά ετών σε κραυγαλέες παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού (άρθρο 81 της ΣυνθΕΚ και άρθρο 1 του ν.703/77)».
- Στη συνέχεια, οι καταγγέλλοντες, που λειτουργούσαν καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός στο παρελθόν, τονίζουν ότι είναι, κατά την άποψή τους, «αξιοπερίεργη η έλλειψη ελέγχου – έστω και στοιχειώδους – εκ μέρους της COSMOTE των συμβάσεων βάσει των οποίων λειτουργούσε το δίκτυο της υπό εξαγορά εταιρίας Γερμανός».
- Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «ακόμη και μικρομεσαίες εταιρίες, όταν αποκτούν άλλες επιχειρήσεις και δη επιχειρήσεις διανομής με μη ιδιόκτητα καταστήματα, ελέγχουν λεπτομερώς τις συμβάσεις διανομής της υπό εξαγορά εταιρίας με τους διανομείς της. Στην επίδικη περίπτωση, απλή και μόνο ανάγνωση των συμβάσεων αυτών αλλά και μία φευγαλέα ενημέρωση για το παράλληλο (παράνομο) δίκτυο της Γερμανός θα είχε πείσει και τον πιο αφελή ενδιαφερόμενο αγοραστή για τις πολλές παράνομες πλευρές της λειτουργίας του δικτύου Γερμανός. Κατά συνέπεια, μία τέτοια στοιχειώδης ανάλυση θα έπρεπε να έχει καταλήξει σε ένα διαφορετικό τίμημα εξαγοράς».
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται από την καταγγελία και θα πρέπει ίσως να απαντήσουν στον ανακριτή τα στελέχη του μανάτζμεντ της Cosmote και του ΟΤΕ, που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, είναι πώς πλήρωσαν 1,3 δις. ευρώ για ένα δίκτυο, χωρίς καν να έχουν ελέγξει τη νομιμότητα των όρων λειτουργίας του.
Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που οφείλει να αρχίσει άμεσα σχετική έρευνα, δικαιώσει τους καταγγέλλοντες και αποδειχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας του δικτύου, προφανές είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα τίμημα 1,3 δις. ευρώ (ή όποιο άλλο τίμημα…) για την εξαγορά ενός δικτύου που λειτουργεί εκτός νομιμότητας!
Επιπλέον, οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν στον ανακριτή και άλλες περίεργες μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για να προχωρήσει η εξαγορά: ενώ σε άλλη περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε τους όρους λειτουργίας του δικτύου καταστημάτων ΟΤΕΝΕΤ του ΟΤΕ, κρίνοντας μάλιστα ότι σε πολλά σημεία οι σχετικές συμβάσεις franchising κινούνταν αντίθετα στο δίκαιο περί ανταγωνισμού, για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και άφησε στην αναρμόδια, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τη διαδικασία έγκρισης της εξαγοράς.
Οι καταγγέλλοντες τονίζουν ότι εν προκειμένω πρόκειται για «σκανδαλώδη αδράνεια και αφέλεια εκ μέρους του ομίλου ΟΤΕ», αλλά και για «κατάχρηση εξουσίας, δια της σκανδαλώδους έγκρισης μίας παράνομης εξαγοράς εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού διά της παραλείψεως και εκ μέρους της ΕΕΤΤ δια της πράξεως», δηλαδή με την έγκριση της εξαγοράς. Το «μπαλάκι» έχει περάσει πλέον στο γήπεδο του ανακριτή κ. Δεμέστιχα, ο οποίος καλείται να αξιολογήσει μια καταγγελία, που είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει αθέατη, αφού η υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή αναμφίβολα θα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει και αυτή την πλευρά της υπόθεσης που μόλις τώρα αναδεικνύεται.
ΠΗΓΗ:http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr------2010012719300/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου