Σελίδες

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ευρωπαϊκό… νομισματικό ταμείο

Ευρωπαϊκό… νομισματικό ταμείο: "

dntΥπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.


'Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης', σημείωσε ο υπουργός.


 


Ο Σόιμπλε, το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, θα παρουσιάσει προσεχώς τις δικές του προτάσεις, γράφει η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο.


 


    Ο Σόιμπλε απέρριψε εξάλλου τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση: 'Η ζώνη του ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματά της. Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους', εξήγησε.


 


    Την ίδια στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και κάλεσε τους ομολόγους του να 'ονομάσουν ανοιχτά και ειλικρινώς τα προβλήματα κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ και να διατυπώσουν συστάσεις'.


 


    Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ζήτησε επίσης σήμερα η βαυαρική πτέρυγα (CSU) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.


 


    'Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου', δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CSU) στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, που θα κυκλοφορήσει αύριο.


 


    'Οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύουμε καλύτερα στο μέλλον κράτη της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα και θα μπορούμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές κυρώσεις', προσέθεσε.


 


    Την πρόταση αυτή υποστήριξε και το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) μέσω του γενικού γραμματέα του Κρίστιαν Λίντνερ. 'Κρίνω ότι είναι μια λογική προτροπή που πρέπει να σκεφτούμε', δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.


 


    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι επιθυμεί να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και ότι συνεργάζεται με την ΕΕ και τους εταίρους της στην G20 για την προώθηση μιας μεγαλύτερης διαφάνειας στις πιστώσεις.


 


    'Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ενιαία νομισματική μας μονάδα να γίνει το μπαλάκι με το οποίο παίζουν οι διεθνείς κερδοσκόποι', σημείωσε.


 


    Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ γράφει ότι αν χρειαστεί η Γερμανία θα είναι έτοιμη να δώσει εντολή στην κρατική τράπεζα KfW να αγοράσει ελληνικά ομόλογα υπό τον όρο ότι κι άλλα κράτη της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο και ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας της.


 


    Απαντώντας στο δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: 'Δεν τίθεται θέμα (παροχής βοηθητικών) εργαλείων. Ο έλληνας πρωθυπουργός επίσης δεν ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη συνάντησή του εδώ στο Βερολίνο'.


 


    Το Ρόιτερ είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εξετάζει να χρησιμοποιήσει την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για να αγοράσει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα ώστε να ανακουφίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.


 

"



(Via Οικονομία.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου