Σελίδες

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μισάνοιχτη (πάλι) η πόρτα για το ΔΝΤ!

«Η Ευρώπη θα πάρει τις αποφάσεις της και η Ελλάδα τις δικές της αποφάσεις»: με αυτό το μήνυμα από την Βουδαπέστη, που ήδη βρίσκεται στον… αστερισμό του ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι αν συνεχίσουν και στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου τα… μισόλογα για τη στήριξη στη χώρα, δεν θα διστάσει να απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Ουγγαρία, που ήδη έχει ενισχυθεί από πέρυσι από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βρίσκεται στο «απυρόβλητο» της διεθνούς κερδοσκοπίας και με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης ξεκαθάρισε προς την ευρωπαϊκή ηγεσία, ότι ο χρόνος των δισταγμών και των παιχνιδιών πολιτικής ισορροπίας εξαντλείται, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο να απευθυνθεί στις αγορές για να αντλήσει 25 δις. ευρώ, από τα 55 του συνολικού δανειακού προγράμματος φέτος.
Όπως εξηγούσαν χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να αντλήσει κεφάλαια το επόμενο δίμηνο με spread μεγαλύτερο των 250 μονάδων βάσης, καθώς αυτό θα είχε καταστροφικές παρενέργειες, αφού ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων από τα επώδυνα μέτρα λιτότητας θα κατευθυνόταν υποχρεωτικά σε πληρωμές πρόσθετων τόκων, εκτροχιάζοντας την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος.
Τα ίδια στελέχη εξέφραζαν ζωηρές επιφυλάξεις για το αν η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση εντός της Ευρωζώνης με δικά της μέσα, χωρίς την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, τόνιζαν ότι η απαίτηση των Ευρωπαίων να ζητήσει επίσημα η Ελλάδα βοήθεια, για να αποδεσμευθούν έμμεσες χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας, ενδεχομένως να υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες και απαιτήσεις συμβιβασμών σε πολλά μέτωπα, τους οποίους η κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτών των στελεχών, που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση καλύπτει –και με το παραπάνω…- τις απαιτήσεις που θα έθετε το Ταμείο για να προχωρήσει σε μια συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.
Τόνιζαν, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε άμεσα να ανακοινώσει ότι θέτει στη διάθεση της Ελλάδας έναν «εφεδρικό πιστωτικό μηχανισμό» (standby credit facility), που θα έδινε τη δυνατότητα άντλησης τουλάχιστον 20 δις. ευρώ και με την ανακοίνωση αυτή θα σταματούσε άμεσα ο κερδοσκοπικός εκβιασμός των αγορών, μέσω του οποίου επιδιώκεται η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
«Αν οι αγορές δουν, ότι το πιστόλι υπάρχει στο τραπέζι, αμέσως ο τσαμπουκάς θα σπάσει», έλεγαν χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι και μόνο με την ανακοίνωση μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ το πιθανότερο είναι να σταματήσουν άμεσα οι κερδοσκοπικές πιέσεις και η χώρα τελικά να δανεισθεί από τις αγορές με ικανοποιητικό κόστος, χωρίς να χρειασθεί η εκταμίευση δανείων από το Ταμείο.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται όχι μόνο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, που απειλείται να διαταραχθούν από τα υψηλά κόστη δανεισμού, αλλά και για τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, που θα τεθεί σε κίνδυνο, αν συνεχίσει το Δημόσιο να δανείζεται με τα ίδια υψηλά επιτόκια, δημιουργώντας μια πολύ υψηλή βάση για το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Η S&P αφαίρεσε χθες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες από τη λίστα των παρακολουθούμενων με προοπτική άμεσης υποβάθμισης, μετά την αντίστοιχη κίνηση, στην οποία προχώρησε για τα ελληνικά ομόλογα. Όμως, αύξησε το δείκτη κινδύνου του τραπεζικού συστήματος (Banking Industry Country Risk Assessment) σε 5 από 4 και αύξησε, επίσης, την πρόβλεψή της για τα ακαθάριστα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο 15%-30% των συνολικών χορηγήσεων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 10%-20%.
Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη και τρία στα δέκα δάνεια μπορεί να «κοκκινίσουν» φέτος, καθώς η οικονομία θα πέσει σε βαθιά ύφεση, με πρόβλεψη της S&P για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους και δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα (δείκτης 5) κατατάσσει η S&P χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Βραζιλία, η Μάλτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου