Σελίδες

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οι αγορές επιτίθενται στη στερλίνα

Οι αγορές επιτίθενται στη στερλίνα: "


englandΜεγάλη πτώση υπέστη η στερλίνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές ξεπουλάνε το βρετανικό νόμισμα φοβούμενοι τις διαφαινόμενες προοπτικές ακυβερνησίας μετά τις βρετανικές εκλογές του Μαΐου.


Η βρετανική στερλίνα έπεσε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Νέας Υόρκης της Δευτέρας 4 σεντς και η πρώτη υποχώρησή της κάτω από το βασικό επίπεδο του 1,50 δολάρια οδήγησε σε κύμα κερδοσκοπικών πωλήσεων.


Όπως λένε οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς, πίσω από την πτώση της στερλίνας πρέπει να δούμε τους φόβους για τη δημοσιονομική κατάσταση της Βρετανίας. Σημαντικό ρόλο όμως έχουν παίξει κι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο και που δείχνουν ότι οι γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο στη Βρετανία είναι πολύ πιθανό να ξαναφέρουν στην κυβέρνηση τους Εργατικούς οι οποίοι θα παραμείνουν πρώτο κόμμα, αλλά δίχως να διαθέτουν την αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.


Η στερλίνα έπεσε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 1, 4780  δολάρια, το χαμηλότερο της επίπεδο από το Μάιο του 2009, προτού ανακάμψει μερικώς με ολίσθηση 1.7% στα 1, 4984 δολάρια, προς το τέλος της συνεδρίασης της Νέας Υόρκης. Η στερλίνα έπεσε σε χαμηλά τριμήνου έναντι του ευρώ στα 0,9148, ανακάμπτοντας στη συνέχεια και κλείνοντας με ολίσθηση 1.6% στα  0,9026 ευρώ, ενώ είχε πτώση 1.6% έναντι του γεν,  με τελική τιμή τα 133,22 γεν.


Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζορτζ  Όσμπορν δήλωσε πως η πτώση της στερλίνας αντανακλά το γεγονός ότι οι αγορές άρχισαν ήδη να αποτιμούν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης νίκης των Εργατικών στις εκλογές του Μαΐου. Μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times λίγο πριν τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων που περιορίζουν τη διαφορά των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών σε δύο μόλις ποσοστιαίες μονάδες, ο Τζορτζ  Όσμπορν τόνισε ότι η συνδιάσκεψη του κόμματός του που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να γίνει η διέξοδος για τη χώρα.


Η πιθανότητα μιας μη αυτοδυναμίας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου έχει στρέψει την προσοχή στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ως ρυθμιστές του 'παιχνιδιού'. Ο εκπρόσωπος Οικονομικών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ, επιμένει: «Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να ζητήσουμε μια σώφρονα και υπεύθυνη προσέγγιση στα θέματα του προϋπολογισμού».


Κατά τον Νικ Μπίκροφτ, σύμβουλος του τμήματος ξένου συναλλάγματος της Saxo Bank,  το παρόν ξεπούλημα της στερλίνας μπορεί κάλλιστα να αποτελεί την έναρξη μιας κατάρρευσης του βρετανικού νομίσματος: «Όσο οι αγορές διατηρούσαν μιαν ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επεδείκνυε μια σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση και ότι οι Συντηρητικοί που είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας θα προχωρούσαν στον σταδιακό περιορισμό του βρετανικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, η στερλίνα κρατούσε καλά τις θέσεις της έναντι του ευρώ, που προφανώς κι αυτό έχει εισέλθει σε μοιραία ίσως επιζήμια περίοδο. Τώρα που το φράγμα έσπασε δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό».


Κατά τον Χανς Ρέντεκερ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης των αγορών ξένου συναλλάγματος της BNP Paribas, οι υψηλές αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων δεν προσφέρουν πια καμιά στήριξη στη στερλίνα γιατί δεν αντανακλούν καμιά βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Μεγάλης Βρετανίας,  μόνο επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο του υψηλού δημόσιου χρέους. «Οι αγορές έχουν εστιάσει στο δημόσιο χρέος και στα επίπεδα των ελλειμμάτων, και η στερλίνα διαπραγματεύεται όλο και περισσότερο σαν νόμισμα αναδυόμενης αγοράς’, σημείωσε.


Αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Βρετανίας επιδεινώνει τα προβλήματα του βρετανικού νομίσματος. Σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, διαφαίνεται ως πολύ πιθανή η επανεκλογή για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα του Γκόρντον Μπράουν.


Μια τρίτη ανεξάρτητη εξέλιξη που έχει αυξήσει τις πιέσεις στη στερλίνα αφορά την επιβεβαίωση των σχεδίων της μεγάλης βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Prudential για την εξαγορά του ασιατικού κλάδου της AIG έναντι 35 δις δολαρίων εκ των οποίων τα 25 δις θα αφορούν μετρητά. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να πουλήσει στερλίνες προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα να πληρώσει για τις ασιατικές δραστηριότητες της AIG, κι αυτό ενισχύει τις πιέσεις στο ήδη πιεσμένο νόμισμα.


Η αρχική καθοδική κίνηση της στερλίνας προς τα 1,50 δολάρια είχε σαν αποτέλεσμα μια φρενίτιδα συναλλαγών καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να καλύψουν ζημιές ενώ άλλοι traders ακολούθησαν το ρεύμα κυνηγώντας τις καθοδικές τάσεις του βρετανικού νομίσματος.


Όπως δείχνουν τα νούμερα, οι  κερδοσκόποι έβαλαν τεράστια αρνητικά στοιχήματα ενάντια στη στερλίνα, αυξάνοντας τις σε βάρος της πιέσεις. Ιδίως ορισμένα hedge funds αύξησαν πολύ τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους στη στερλίνα με 62,884 συμβόλαια αξίας 6,1 δις δολαρίων την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου έναντι 56,079 συμβολαίων την προηγούμενη εβδομάδα.


Η έκταση των αρνητικών στοιχημάτων στη στερλίνα, που ξεπέρασε και την προηγούμενη κορύφωσή τους τον μήνα Οκτώβριο, πρέπει, τέλος, να σχετιστεί και με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για τα σχέδια αγοράς στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας της Αγγλίας και τις πιθανότητες περαιτέρω ενίσχυσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως σημείωσε ο Γκάρεθ Μπέρι της UBS, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης, όχι όμως να λένε και πότε μπορεί να γίνει αυτό, αν γίνει. Επιπλέον, τόνισε ο ίδιος, ενώ η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης εξεταζόταν ως τώρα σε τριμηνιαία βάση ανάλογα με τα στοιχεία περί πληθωρισμού της Τράπεζας, «τώρα φαίνεται πως οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση λαμβάνονται σε κάθε νέα συνεδρίαση κι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση της αβεβαιότητας της αγοράς ως προς τους χρόνους κατά τους οποίους θα υπάρξει μεταβολή’.


 

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου