Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το τέλμα της βρετανικής οικονομίας

ΟΙ ΑΓΓΛΑΡΕΣ ΠΑΛΙ ΠΕΣΑΝΕ ΕΞΩ ΧΟΧΟΧΟΧΟ
ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ.... ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ!!!

Η από καιρό αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ύφεση έγινε επιτέλους γεγονός. Αλλά τα καλά νέα δεν σημαίνουν το τέλος όλων των προβλημάτων. Η οικονομία της Βρετανίας κινήθηκε μεν αλλά ελάχιστα, με ρυθμούς ανάπτυξης που έφτασαν μόλις το 0,1% από το τρίτο στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εθνικής Στατιστικής. Πρόκειται για μια πολύ πιο αδύνατη επίδοση από ό,τι υποδείκνυαν οι προβλέψεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.

Η ύφεση στη Βρετανία κράτησε ενάμιση ολόκληρο χρόνο και υπήρξε η μεγαλύτερη και η πιο μακρόχρονη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 (όπου το ΑΕΠ είχε πτώση την επαύριο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου). Στην πραγματικότητα η περσινή πτώση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 4, 8% υπήρξε η μεγαλύτερη από το 1931, όπου η πτώση ήταν 5,1%.

Η βρετανική ύφεση υπήρξε επίσης η πιο μακρόχρονη μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπου κατά μέσο όρο η ύφεση κράτησε ένα χρόνο, με την εξαίρεση της Ιταλίας όπου κράτησε πέντε τρίμηνα. Δεν ήταν όμως και η πιο σοβαρή με βάση την καμπύλη από το ανώτατο πριν την ύφεση. Την πιο σοβαρή ύφεση είχε η Ιαπωνία (8,6%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (6,7%) και την Ιταλία (6,5%). Η ανάκαμψη των χωρών αυτών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα παρά ταύτα σημαίνει ότι το 6% της πτώσης του βρετανικού ΑΕΠ από τις αρχές του 2008 ως το τρίτο τρίμηνο του 2009 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση που ξεπεράστηκε μόνο από την Ιαπωνία (7,7%).



Όλα αυτά τα νούμερα θα αναθεωρηθούν εν καιρώ. Πρόκειται για θέμα ρουτίνας αλλά ενόψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν το αργότερο ως τις 3 Ιουνίου, και αναμένονται στις 6 Μαΐου, κάθε μεταβολή των αριθμών έχει πολιτική δυναμική. Στη Βρετανία η Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής είχε ήδη μετριάσει τις αρχικές της εκτιμήσεις για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2009 σε 0,2%. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ελπίζει ότι η μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2009 μπορεί και να μεγαλώσει όταν η στατιστική υπηρεσία, με περισσότερη πληροφόρηση στη διάθεση της, επεξεργαστεί και δώσει στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα νούμερα στις 26 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου. Οι εκθέσεις των επιχειρηματικών κλάδων δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη και πως η αγορά εργασίας έχει επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα από το αναμενόμενο.



Αλλά υπάρχει μια εν δυνάμει παγίδα για τον Μπράουν. Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία θα δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις της για το βρετανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2010 στις 23 Απριλίου. Αν η εκτίμηση αυτή προβλέπει επιστροφή στην ύφεση, οι ανακοινώσεις θα τορπιλίσουν τις ήδη πολύ περιορισμένες ελπίδες των Εργατικών για την αποτροπή μιας νίκης των Συντηρητικών στις εκλογές. Και μια τέτοια υποχώρηση είναι πιθανή, γιατί ο βασικός φορολογικός συντελεστής του ΦΠΑ, του γνωστού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2010 στο 17,5%, μετά από 13 μήνες που είχε μειωθεί στο 15% με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης. Και αφού οι καταναλωτές προγραμμάτισαν κι έκαναν τις μεγάλες αγορές τους στα τέλη του 2009 για να αποφύγουν την επικείμενη αύξηση, είναι πολύ πιθανό στις αρχές του 2010 να έχουν περιορίσει την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την αποτροπή μιας περαιτέρω αύξησης του ΑΕΠ.



Σε ό,τι αφορά το 2010 συνολικά, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια πολύ μέτρια ανάκαμψη. Το βρετανικό ΑΕΠ θα έχει αύξηση 1,4% σύμφωνα με τον μέσο όρο 28 ανεξάρτητων προβλέψεων των αρχών Ιανουαρίου που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,25%.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η εύθραυστη ανάκαμψη είναι βιώσιμη απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους σχεδιαστές πολιτικής. Η ανάκαμψη στη Βρετανία έχει στηριχθεί στη βάση δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης της οικονομίας πολύ μεγάλης κλίμακας.



Σήμερα το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει εκτιναχθεί σε μεταπολεμικό ιστορικό υψηλό, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 300 χρόνων και η πολιτική ‘ποσοτικής χαλάρωσης’ παραμένει στο ακέραιο. Καθώς η χώρα θα βγαίνει καθυστερημένα από την ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας θα θελήσουν να υιοθετήσουν καθεμιά τη δική τους ‘στρατηγική εξόδου’. Ο συντονισμός εδώ θα έχει ζωτική σημασία. Όσο πιο σκληρή θα είναι η δημοσιονομική σύσφιξη, τόσο πιο χαλαρή μπορεί να μείνει η νομισματική πολιτική. Αλλά καμιά κρίσιμη απόφαση για τη δημοσιονομική ή τη νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι η Βρετανία να αποκτήσει νέα κυβέρνηση από τις εκλογές.

ΠΗΓΗ:http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-26-21-56-02-2010012619297/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου