Σελίδες

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εξέταση νομικού συμβούλου ΟΤΕ

Εξέταση νομικού συμβούλου ΟΤΕ: "

Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του ΟΤΕ Παρασκευάς Πασιάς εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens. Ο μάρτυρας είπε ότι στις 30 Ιουλίου του 2008 κατατέθηκε στη γερμανική δικαιοσύνη αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens, το ύψος της οποίας είναι μόνον για λόγους συμβολικούς 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πιεστεί η γερμανική πλευρά να δώσει πληροφορίες για τους 75 υπαλλήλους του Οργανισμού που φέρονται, κατά την κατάθεση του Ρίχαρντ Σίκατσεκ, να έχουν χρηματισθεί,ώστε να υπάρξει απαίτηση αποζημίωσης στο ποσό που θα προκύψει ως συντελεσθείσα ζημία.


 


    Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι κατατέθηκε η αγωγή στη γερμανική δικαιοσύνη, επειδή το ένδικο μέσο της αγωγής επιδείξεως εγγράφων ως προϋπόθεση για την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης, δεν ακολουθείται στην ελληνική δικονομία.


 


    Σημείωσε, πάντως, ότι ενώ ο ΟΤΕ ζήτησε από την γερμανική δικαιοσύνη ήδη από τον Ιανουάριο του 2007 στοιχεία της υπόθεσης και των καταθέσεων, πήρε έγγραφα ύστερα από μεγάλο αγώνα μόλις στις 26 του περασμένου μηνός.


 


    Σε ερώτηση του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για τα τρία χρόνια καθυστέρησης, ο μάρτυρας απάντησε ότι οι Γερμανοί επικαλέστηκαν ότι δεν είχαν άδεια των ελληνικών δικαστικών αρχών για την αποστολή των στοιχείων, επειδή διεξήγαγαν ανάκριση κι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έθεσε παρόμοιο αίτημα,ούτε καν απάντησε.


 


    Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα γιατί δεν κατατέθηκαν ως σήμερα από τη σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ μηνύσεις για απιστία σε βάρος όλων των προηγούμενων διοικήσεων που εκτέλεσαν τις δύο προγραμματικές συμβάσεις και τις έξι εκτελεστικές που υπογράφηκαν με τη Simens, απάντησε ότι δεν χρειάστηκε η υποβολή μήνυσης, γιατί ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η προκαταρκτική εξέταση.


 


    Ο βουλευτής του επισήμανε ότι έκανε λόγο για μήνυση και όχι για αγωγή, για να του απαντήσει ο μάρτυρας ότι δεν είχε κάποια τέτοια εντολή.


 


    Κατά την εκτίμηση του βουλευτή με δεδομένες τις ελάχιστες κινήσεις που έχουν γίνει, κρίνεται ως «ασυγχώρητη η αδράνεια της νομικής υποστήριξης του ΟΤΕ που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωτικών συμφερόντων του Οργανισμού, ενώ εγείρει υποψίες για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματιών».


 


    Εξ άλλου, σε επανειλημμένες ερωτήσεις του Δ. Παπαδημούλη ο μάρτυς παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες για ενδεχόμενο συμβιβασμό του ΟΤΕ με τη Siemens.


 


    Στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας οικονομικός συμβιβασμός, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ικανοποίηση του σκέλους των ονομάτων, με την επιδίκαση ενός ποσού έναντι των ζημιών από τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, ο μάρτυρας απάντησε ότι αν και είναι νωρίς να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο, για να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να έχει η ελληνική πλευρά στοιχεία για να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας.


 


    Σε ερώτηση αν παρ’ όλα αυτά έχουν υπάρξει προπαρασκευαστικές ενέργειες που θα ανιχνεύσουν το ενδεχόμενο συμβιβασμού, ο μάρτυρας απάντησε θετικά.


 


    Ερωτηθείς γιατί ο ΟΤΕ στράφηκε με αγωγή απλώς κατά της Siemens και όχι και κατά της Intrakom που μοιράστηκαν τα συμφωνηθέντα, απάντησε ότι δεν έχει πάρει παρόμοια εντολή.


 


    Δεν έχει πάρει εντολή επίσης, όπως είπε, για αγωγές κατά των υπαλλήλων του ΟΤΕ εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για χρηματισμό ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


 


    Δεύτερος μάρτυρας σήμερα κατέθεσε ο Χρήστος Καζαντζής, πρώην γενικός διευθυντής επί οικονομικών θεμάτων του ΟΤΕ, ο οποίος συνέταξε και τις δύο επίμαχες προγραμματικές συμβάσεις 8002 και 8004 που υπέγραψε ο Οργανισμός με τη Siemens.


 


    Σε ερώτηση βουλευτών είπε ότι οι τρεις ρήτρες που είχαν τεθεί, διασφάλιζαν απολύτως τα συμφέροντα του ΟΤΕ κι ότι η μη επίκλησή τους οπωσδήποτε προκάλεσε ζημία, αφού οπωσδήποτε θα μειώνονταν κατά πολύ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.


 


    ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ


 


    Με ομόφωνη απόφαση των μελών της εξεταστικής απεστάλη σήμερα από τον πρόεδρο της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη έγγραφο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, με το αίτημα να ανοιχτούν ως τις 16 του τρέχοντος μηνός όσοι λογαριασμοί δεν ανοίχθηκαν ήδη από τη Δικαιοσύνη.


 


    Στο έγγραφο αναφέρεται ότι από το μέχρι σήμερα υλικό που έχει διαβιβασθεί στην επιτροπή προκύπτει ροή «μαύρου χρήματος» από λογαριασμούς εταιριών που έχουν ιδρυθεί από τη Siemens για το συγκεκριμένο σκοπό προς ενδιάμεσες «συμβουλευτικές» εταιρείες και προς λογαριασμούς - αποδέκτες μαύρου χρήματος που σχετίζονται άμεσα, είτε με δωροδόχους κρατικούς λειτουργούς, είτε με ενδιάμεσα πρόσωπα που είχαν ως αποστολή τη δωροδοκία κρατικών λειτουργών.


 


    Η επιτροπή καταθέτει το αίτημα ανοίγματος για τουλάχιστον διακόσιους κωδικούς λογαριασμών, ή εμβασμάτων εξωτερικού, εντολών πληρωμής, εντολών εμβασμάτων στο εξωτερικό, χειρογράφων και επιταγών και να φθάσει η έρευνα μέχρι τους τελικούς αποδέκτες, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα, είτε υπάλληλοι του ελληνικού Δημοσίου ή κρατικών εταιρειών που έχουν υλοποιήσει προμήθειες από τη Siemens.


 


    Ζητείται, τέλος,να αποσταλεί στην εξεταστική και κάθε τυχόν στοιχείο που έχει περιέλθει στην Επιτροπή κατά την περίοδο που προΐστατο ο Γιώργος Ζορμπάς.

"



(Via Το Πρώτο Θέμα - Οικονομία - Επ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου