Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο μαύρα τελικά.

From: Athanasios Daflos
To: e-mba-students-2007@googlegroups.com
Date: 21/06/2010 09:05
Subject: [Executive MBA] Greece - Alternative Scenario
Sent by: e-mba-students-2007@googlegroups.com


Έλαβα μια μελέτη στο τέλος της προηγούμενη εβδομάδας από το IIF (διεθνές ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Ερευνών). Αυτό προτείνει ένα εναλλακτικό σενάριο για την Ελλάδα. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες γιατί περιέχει αρκετούς τεχνικούς όρους.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που έχουν αγνοηθεί κατά τον οικονομικό προγραμματισμό της Ελλάδας.

Ο πρώτος είναι ο υψηλός πληθωρισμός.
Ενάντια στις προβλέψεις του ΔΝΤ που υπολόγιζε πληθωρισμό 3,5% το 2010 και αποπληθωρισμό το 2011, φαίνεται ότι θα καταλήξουμε σε 6% φέτος και τουλάχιστον 2% του χρόνου (λόγω αύξησης τιμών και υποτίμησης Euro). Αυτό, όσο και να φαίνεται κακό σε εμάς, είναι καλό για τον δείκτη χρέος/ΑΕΠ και έλλειμμα/ΑΕΠ. Δηλαδή με αυτό το γεγονός, μόνο για φέτος, αναμένεται περίπου extra μείωση ελλείμματος/ΑΕΠ κατά 0,5% και extra μείωση χρέους/ΑΕΠ κατά 1,8% για κάθε 1 extra μονάδα πληθωρισμού.

Πρακτικά σημαίνει ότι οι στόχοι του ΔΝΤ για το 2013 και 2014 όσον αφορά έλλειμμα και χρέος θα επιτευχθούν νωρίτερα, στο 2012.


Το δεύτερο φαινόμενο είναι ότι το 50% των εξαγωγών μας πάει σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Επειδή το euro αναμένεται να υποτιμηθεί περαιτέρω, θα υπάρχει αύξηση εξαγωγών και άρα υψηλότερο εκτιμώμενο ΑΕΠ. Επίσης από την συνολική αύξηση εξαγωγών της Ευρωζώνης κερδίζουμε και εμείς ένα κομμάτι. Επιπρόσθετα σε αυτό η μείωση μισθών μειώνει τις εισαγωγές με αποτέλεσμα την μείωση του εμπορικού ελλείμματος και αύξηση του ΑΕΠ.

Συμπερασματικά η μελέτη αναφέρει ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης όχι μόνο θα πετύχει τους στόχους, αλλά θα τα καταφέρει 1-2 έτη νωρίτερα.


Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο μαύρα τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου